Özür kanalı

Uşak, Türk ve İsrailli üst düzey isimleri buluşturuyor. Laçiner: Sivil bir platform olarak Türkiye'yi kaybetmenin acısını çeken İsrail'e aradığı kanalı açıyoruz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Şubat 2011 Güncelleme 24 Şubat 2011, 10:07
Özür kanalı

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de ilginç gelişmeler oluyor. Soğuk savaş döneminin içe kapanık Türkiye'si, günümüzde hem siyasi yapısıyla hem de bölgesel aktörlüğünü küresel konuma taşımaya başlaması ile fark yaratıyor.
Dünyanın gözü, kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki demokrasi rüzgarlarına çevrilmişken, Türkiye ezber bozan bir konferansa imza atıyor. Son yıllarda Türkiye'nin stratejik pozisyonuna yönelik analizlere imza atan, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) çok tartışılacak bir konuya çekinmeden giriyor.
Bazı kesimlerce "Nereden çıktı bu İsrail toplantısı?", "Böyle bir toplantı için zaman uygun mu?" gibi tartışmalara konu edilen konferans, bugün USAK konferans salonunda gerçekleştirilecek. İsrail ve Türkiye arasında son dönemde yaşanan gelişmelerin konu alınacağı ve çıkmaza giren ilişkilerin geleceğinin tartışılacağı uluslararası konferansa İsrail'den ve Türkiye'den uzmanlar katılıyor. Konular "Genel Hatlarıyla Türk-İsrail İlişkileri", "Ekonomik ve Sosyal İlişkiler", "Zor Dönemde Yakınlaşma Çabaları" başlıkları altında ele alınacak.

İSRAİL'İN ŞAŞKINLIĞI
USAK Genel Koordinatörü Prof. Dr. Sedat Laçiner'e, "Bu zamanda, böyle bir toplantı ihtiyacını neden duydunuz.
Sıkıntı olmaz mı?" diye sordum, olayın perde gerisini gösteren karşılıklar aldım: ''Türkiye ve İsrail devletinin bundan haberi var. Böyle bir toplantıya karar verdiğimizde, İsrail şaşkınlık geçirdi ve çok mutlu olacaklarını, destek vermek istediklerini söyledi. USAK olarak misyonumuz, 3. kol olmak. İki devlet kavga edebilir. Araya bazı bağımsız kuruluşların girmesi lazım. Dünyada Amerikan, İngiliz kuruluşlarını görüyorduk, Türkiye bunları yapamıyordu. Araya giren, temas kanallarını açık tutan bazı kuruluşlar olmalı. Biz böyle bir platformuz. Türk devleti İsrail'e özür diletinceye kadar politikasını yapar. Bu bizi ilgilendirmez. Biz devlet kuruluşu değiliz, biz Türkiye hakları için var olan bir bağımsız düşünce kuruluşuyuz.''

DEVLETLER BULUŞAMAZSA...
Mavi Marmara olayından sonra İsrail'in çok sıkıştığını vurgulayan Laçiner, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: ''İsrail, bazı kanallar arıyordu. Türkiye gibi bir devleti kaybetmenin acısını çekiyorlardı. ABD de onların şimdiki yapısından rahatsız. Zamana ihtiyaç var. Biz bir platform olarak o kanalı açıyoruz.
Türk devleti ve bir başka devlet bizim platformda her konuyu ele alabilir, temas sağlar, politika yapmak onların işidir. Ortadoğu denkleminde İsrail'in önemli konumu vardır. İsrail Başbakanı'nın da sıkıntılı olduğunu görüyorsunuz.
Kavga eden iki devlet direkt olarak bir araya gelemez. Bizim platformumuz İsrail'e çıkış noktası olacaktır. Bundan dünya barışı yararlı çıkar. Düşünün bu toplantıda, BM Mavi Marmara Komisyonu Türkiye Temsilcisi, Dışişleri eski Müsteşarı Özdem Sanberk oturacak, İsrail'in kilit adamları ile kafa kafaya konuşacak."

İŞTE O İSİMLER
İşte konferansa katılacak, siyasi ve diplomatik derinlikleri olan o isimler:
* Dr. Oded Eran (Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü Başkanı)
* Zvi Rafiah (ABD-İsrail İlişkileri Danışmanı)
* Prof. Dr. Ofra Bengio (Moshe Dayan Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi)
* Ofer Oveed (Netafim Türkiye Genel Müdürü ve CEO)
* Menashe Carmon (İsrail -Türkiye İş Konseyi Başkanı)
* Dr. Zvi Bar'el (Haaretz Ortadoğu İlişkileri Analisti ve Tel Aviv Üniversitesi İran Araştırmaları Merkezi Öğretim Görevlisi)
* Prof. Dr. Eyal Zisser (Tel Aviv Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı ve Moshe Dayan Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi)
* Boaz Bismut (Israel Today Editörü)
* Hasan Akçakayalıoğlu (TÜSİAD International Yürütme Kurulu Üyesi)
* E. Büyükelçi Özdem Sanberk (USAK Başkanı)
* Prof. Dr. Meliha Altunışık (ODTÜ)
* Doç. Dr. Ersel Aydınlı (Bilkent Üniversitesi)
* Prof. Dr. Sedat Laçiner (USAK Genel Koordinatörü)