'Bu laflar başını belaya sokar'

Ricciardone'nin sözlerini 'Gaf' olarak niteleyen İlter Türkmen: Türkiye'nin içişlerine karışamaz, bu laflarından pişman olacaktır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Şubat 2011 Güncelleme 17 Şubat 2011, 02:01
’Bu laflar başını belaya sokar’

İÇİNDEKİLER

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone'nin, evinde verdiği özel bir davette, "Türkiye'nin içişlerine karışır" tarzda tuhaf konuşmalar yapması, siyasi ve diplomatik koridorlarda tepki ile karşılandı.

Dışişleri eski bakanlarından İlter Türkmen, Ergenekon göndermesi yaparak "ifade ve basın özgürlüğü"ne ilişkin yorumlar getiren Büyükelçi'yi sert sözlerle kınadı. Ricciardone'nin sözlerini "Gaf" olarak yorumlayan Türkmen, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu işler onun işi değildir. Bu laflardan başı belaya girebilir. Yargıda olan konular üzerine söz etmesi, içişlerine karışma manasındadır. Bir büyükelçi, görev yaptığı ülkedeki konuşmalarında çok dikkatli olmalıdır.
Herhalde bu laflarından dolayı pişman olacaktır.'' Ricciardone, Kahire'de görev yaptığı 2005-2008 döneminde Mübarek rejimine fazla yakın olmakla eleştirilmişti. Kansaslı senatör Sam Brownback, kendisini Mısır'daki hak ihlallerini önemsememek, demokratik muhalefeti hiçe saymakla suçlamıştı.

NEDEN FARKLI?
Mısır'da Mübarek yanlısı olan Ricciardone Türkiye'de neden farklı davranmak ihtiyacı duyuyor? Başkan Obama'nın ve Dışişleri Bakanı Clinton'un haberi olmadan bu tür bir konuşmayı yapamaz.
Büyükelçi'nin sözleri Amerika'yı bağlar.
ABD yönetimi, tepkiler üzerine bakalım nasıl bir açıklama yapacak?