Fikirlerine ihtiyacım var

Kritik Mısır sürecinde tam 3 kez Erdoğan'ı arayan ABD Başkanı, 12 Şubat'taki son görüşmede, Grup konuşmasını övdüğü Başbakan'a 'Sözlerinin Mısır'a katkısı büyük' dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Şubat 2011 Güncelleme 15 Şubat 2011, 09:06
Fikirlerine ihtiyacım var

İÇİNDEKİLER

Bütün dünyanın Mısır olaylarına kilitlendiği günlerde Beyaz Saray'dan Başbakanlığa gelen telefonlar, Türkiye'nin bölge siyasetindeki ağırlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Bu süreç içinde, Ankara-
Washington arasındaki "kırmızı hat" adeta hiç susmadı.

TALEP OBAMA'DAN
ABD Başkanı Barack Obama, 29 Ocak, 5 Şubat ve 12 Şubat tarihlerinde Başbakan Tayyip Erdoğan'ı 3 kez arayarak, kritik değerlendirmelerde bulundu. TAKVİM, Erdoğan ile Obama arasında, Mısır'daki gelişmeleri ele almak amacıyla 12 Şubat Cumartesi gecesi gerçekleştirilen son görüşmenin ayrıntılarına ulaştı. Temasın başlangıcında Başkan Obama, Erdoğan'ın bölgedeki ağırlığına dikkat çekti ve "Bölgedeki en önemli isim sensin, fikirlerine ihtiyacım var" dedi. Obama, Erdoğan'ın TBMM'de yaptığı konuşmaların Mısır'daki gelişmelere olumlu etki yaptığını da söyledi ve "Konuşmalarının Mısır'a büyük katkısı var" dedi.

'BİRLİKTE ÇALIŞALIM'

Erdoğan da Obama'nın sözünü ettiği Grup konuşmasında dile getirdiği görüşlerini telefonda yineledi. "Demokrasi süreci rayına bir an önce oturmalı" diyen Erdoğan, açlık gibi olumsuzlukların önüne geçilmesinin önemine de değindi. Erdoğan, Mısır halkına ekonomik yardım sağlamak üzere uluslararası konferans önerirken, Obama da ekonomik sıkıntıların farkında olduğunu belirterek "Konferans üzerinde çalışalım" dedi.

İŞTE ÖVGÜ ALAN SÖZLER
Erdoğan, Obama'nın dikkat çektiği 1 Şubat ve 8 Şubat tarihli konuşmalarında Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e "Halkın taleplerini dinle" çağrısında bulunarak şunları ifade etmişti: "Halka rağmen halka karşı hiçbir iktidar ayakta kalamaz, iktidarların görevi halkın sesine haykırışlarına kulak verebilmektir. Uluslararası gözlemcilerin denetiminde düzenlenecek serbest ve adil seçimler yoluyla evrensel demokratik kurallara uygun yeni bir hükümete geçiş sağlanmalıdır. Seçim süreci derhal başlamalı ve kısa sürmeli."