İstifa düğümünü TBMM Başkanı çözecek

Giriş Tarihi 31 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 31 Ocak 2011, 12:25
İstifa düğümünü TBMM Başkanı çözecek

İÇİNDEKİLER

Yargıtay ve Danıştay'ın yapısını değiştiren tasarının görüşmeleri sırasında konuşma sürelerinin sınırlandırılması gerekçesiyle TBMM Adalet Komisyonu'ndan CHP'li milletvekillerinin istifasıyla ortaya çıkan belirsizliği TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in kararı belirleyecek.

"KOMİSYON ÜYELİĞİNDEN VAZGEÇMEDİK, YENİ ÜYELİKLER BİLDİRİLECEK"
CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, komisyon üyeliğinden vazgeçmediklerine dikkat çekerek, şöyle dedi:

"Komisyon bu durumda çalışamaz. Milletvekillerimiz bireysel olarak istifa etmediler. CHP komisyonda temsil edilmiyor. Anayasa ve İçtüzüğe göre siyasi partiler komisyonlarda oy oranlarına göre temsil edilirler. Yazmış olduğumuz istifa dilekçesinde yeni üyelerin bildirileceğini ifade ediyoruz. Komisyon üyeliğinden vazgeçmiş değiliz. Komisyon üyeliklerinden vazgeçme söz konusu değil. Yeni üyeler seçildiğinde bildirilecektir."

CHP, ŞAHİN'DEN YANIT BEKLİYOR
Konuyu TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e aktardığını ifade eden Hamzaçebi, "Konuyu inceleteceğini söyledi. Fikir beyan etmedi. "İlk kez böyle bir şey oluyor' dedi. Meclis Başkanı'ndan gelecek yanıtı bekliyoruz. Cevabı bekleyeceğiz. Ona göre üyeleri bildireceğiz" dedi.

"KOMİSYON ÇALIŞAMAZ"
CHP'li milletvekillerinin istifa etmesiyle başlayan, "Komisyon çalışır mı?" tartışmasını da Hamzaçebi, "Komisyon çalışamaz. CHP komisyonda temsil edilmiyor. Yeni üyeler seçildiğinde bildirilecektir. CHP komisyonda temsil edilmediği için alınan kararlar da hukuken geçerli değildir, Anayasa'ya aykırıdır" diye yorumladı.

"GENEL KURUL'U TERK ETMEYECEĞİZ"
"Yargıtay ve Danıştay'ın yapısını değiştiren tasarı Genel Kurul'a gelmesi halinde tavrınız ne olur? Genel Kurul'dan çıkar mısınız?" sorusuna Hamzaçebi, "Genel Kurul'a gelirse karşı duruşumuz devam edecek. İçeriğini benimsemiyoruz. Genel Kurul'u terk etmemiz mümkün değil. Genel Kurul'da mücadelemizi sürdüreceğiz. Genel Kurul'da kabul edilirse tasarıyı Anayasa Mahkemesi'ne götürme seçeneğimiz önümüzde duruyor" dedi.