Süper güç kaybı

Pulitzer Ödüllü ünlü gazeteci Hersh, TAKVİM'e konuştu: Yeni Dünya Düzeni kuruluyor. ABD bölgenin kaybedeni , Türkiye ise kazananı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ocak 2011 Güncelleme 27 Ocak 2011, 01:19
Süper güç kaybı

İÇİNDEKİLER

ABD'nin Vietnam ve Irak'taki kanlı yüzünü ortaya çıkartan efsanevi gazeteci Seymour Hersh, TAKVİM'e çok önemli açıklamalar yaptı... Ortadoğu'da yaşanan gelişmelere dikkat çeken Hersh, Amerikan ordusu ve Başkan Obama hakkında da önemli tespitlerde bulundu. Yeni Dünya'nın kurulduğuna işaret eden Hersh, Süper Güç ABD'nin de güç kaybettiğine dikkat çekti. İşte Hersh'ten çarpıcı sözler:

ABD ÖNÜNE GEÇEMEYECEK
YENİ DÜNYA DÜZENİ
Dünya eskisi gibi olmayacak. Birçok ülke güçlenirken, "süper" olarak adlandırdığımız ABD zayıflıyor. Yeni bir dünyanın şekillenmesi ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da başladı.
Öncelikle Tunus, ABD'yi ilk yenilgiye uğratan ülke oldu. Tunus'un devrik lideri olan Bin Ali, ABD'ye İsrail'den bile daha sadıktı. Beyaz Saray, 6 ay önce bu durumu fark etti ama darbenin önüne geçemedi. n SIRADA MISIR VAR: Tunus'tan sonra sırada Mısır var. Hüsnü Mübarek'in Amerikan yanlısı tavrı, artık kabul edilmiyor. Bu nedenle Mısır için çok zor bir süreç başladı. Mısır'da da tıpkı Tunus benzeri bir tablo ortaya çıkacak.

İSRAİL TEDİRGİN...
LÜBNAN'DA DEĞİŞİM
Bu ülke yeni bir yola giriyor. Yeni başbakan Trabluslu işadamı Necip Mikati. Beyrut Amerikan Üniversitesi mezunu. Ancak Amerikan karşıtıdır. ABD, Mikati'yi istemiyordu. Beyaz Saray, Mikati'yi engelleyemedi.

TÜRKİYE GÜÇLENİYOR
Türkiye'nin etkin dış politikası, dünya merkezinde izleniyor. Bölgedeki aşırı güçlenmesi, birçok ülkeyi memnun ederken, 4 ülkeyi tedirgin etti. Bu ülkelerin başında da İsrail geliyor.

OPUS DEİ'YE HİZMET
Hers, ABD ordusundaki birçok generalin Opus Dei tarikatına hizmet ettiğini söylüyor. Hersh, "Bu, benim gibi ülkesini çok seven ABD'lileri de yaralıyor. Bu konuda konuştuğum için eleştiri okları üzerime geldi. Opus Dei'nin ordudaki gücünün sona ermesi için herkes üzerine düşeni yapmalı. ABD halkı da artık uyanmaya başladı" diyor.

FİLİSTİN'İN 'ONE MİNUTE' ŞÖHRETİ
Hersh, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki 'One Minute' çıkışından sonra yaşananlara da dikkat çekiyor. Hersh, şunları söylüyor: "O tarihe kadar Filistin'i tanıyan ülke sayısı 39. Ancak son 2 yılda 18 ülke daha Filistin'i tanıdı. İşte 2 yılda Filistin'i tanıyan ülkeler: Rusya, Arjantin, Brezilya, Küba, Venezuela, Peru, Bolivya, Şili, Ekvador, Uruguay, Paraguay, Karayipler, Tacikistan, Dominik, Kırgızistan, Kazakistan, Lesotho