'Dumanın arkasında biraz ateş var'

Wikileaks'e 'Balyoz' da girdi. Sızan kripto bu kez dönemin ABD Büyükelçisi Jeffrey imzalı Elçi, darbe iddiaları için 'ateş olmayan yerden duman çıkmayacağını' belirtiyor ve ekliyor: Asker beklenmedik bir tepki gösterebilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ocak 2011 Güncelleme 20 Ocak 2011, 09:34
’Dumanın arkasında biraz ateş var’

İÇİNDEKİLER

Açıklanan yeni Wikileaks belgeleri, ABD Büyükelçiliği'nin, "Balyoz soruşturmasının, Türkiye'de bir askeri tepkiyi tetiklemesinden korktuğunu" ortaya koydu. İngiliz The Guardian, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nce geçen yıl Şubat ayında Washington'a gönderilen "gizli" ibareli kriptonun tamamını okurlarına yansıttı. Dönemin Büyükelçisi James Jeffrey imzalı belgede Balyoz soruşturmasının "endişeyle izlendiği" kaydediliyor.

DARBE GEÇMİŞİ
Jeffrey, "bilgi sahibi bazı elçilik yetkilileri" olarak tanımladığı Amerikalılar'ın, "Soruşturma Türkiye'de beklenmedik askeri bir tepkiye yol açabilir" izlenimini de aktarıyor ve "Bakalım, göreceğiz" diye ekliyor. Jeffrey'nin, "darbe" iddialarına ilişkin yorumları da dikkat çekici... Kriptoda Türkiye'nin darbe geçmişinin de altı çiziliyor ve 1982 Anayasası'nın orduya "siyasete müdahale için zemin sağladığı" belirtiliyor. Yorum bölümünde Jeffrey "Bu dumanın arkasında biraz ateş var. Ordunun gerekirse siyasete müdahale planları olduğu aşikar" diyor.

İSİM İSİM NOTLAR
Gözaltına alınan Ergin Saygun, İbrahim Fırtına, Çetin Doğan, Özden Örnek, Engin Alan ve Süha Tanyeri'nin görevlerine ilişkin bilgilere yer verilen kriptoda, Ergin Saygun ile ilgili bölüm şöyle: "ABD, Saygun'u iyi biliyor. Yıllarca antiterörizm konularında koordinatörümüzdü. Ayrıca, Kasım 2007'de Başbakan Erdoğan'ın Washington'a yaptığı ziyarette kendisine eşlik etmişti." Ancak kriptoda, polis ve yargının tavrı "kaba, otoriter" diye niteleniyor ve "ABD'de tutuklamalar ancak davanın mahkemede kazanılacağı yolunda sağlam bir kanaatin oluşmasıyla yapılırdı. Burada öyle değil" deniliyor.

RİCCİARDONE GÖREV BAŞI YAPIYOR
ABD Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone, bugün Ankara'ya geliyor. Böylece ABD, 7 ay aradan sonra Ankara'da yeniden Büyükelçi düzeyinde temsil edilecek. Ricciardone, geliş tarihini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Yemen gezisi nedeniyle ertelemişti. ABD Büyükelçisi'nin gelişinin ardından Çankaya Köşkü'nden de jet randevu alması bekleniyor. Büyükelçi, ayağının tozuyla da bir açıklama yapacak. Yeni elçi, Türkçe'nin yanı sıra Fransızca ve Arapça da biliyor.