Uyuşturucuya sentetik maske

Bakan Çubukçu, TAKVİM'e uyuşturucu gerçeğini açıkladı, tüyler ürperten tehlike, doktorlar tarafından da doğrulandı: Sentetik uyuşturucu hapların yan etkileri 5-6 yıl sonra ortaya çıkıyor. Aile fark etmiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ocak 2011 Güncelleme 14 Ocak 2011, 02:31
Uyuşturucuya sentetik maske

İÇİNDEKİLER

Uyuşturucu bağımlılığı korkutucu boyutlara ulaştı. Tüyler ürperten gerçeği, TAKVİM'in Ankara temsilcisi Mehmet Çetingüleç ile kahvaltıda bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu gözler önüne serdi. Çubukçu, "uyarı niteleğinde" bomba etkisi yaratan açıklamalarda bulundu.

İLKÖĞRETİM SIRALARINA İNDİ
Bakan Çubukçu'nun açıklamalarına göre, uyuşturucu kullanma yaşı, ilköğretim sıralarına kadar iniyor. Maddeye, "en yakın arkadaş" alıştırıyor. Özellikle sentetik uyuşturucu olarak bilinen haplar, daha kolay temin ediliyor ve bu hapların yan etkileri 5-6 yıl sonra ortaya çıkıyor. Böylece tipik uyuşturucu kullanan çocuk imajını ele veren, gözlerde morarma ve depresif duygu durumları geç ortaya çıkıyor. Bağımlı çocuk, hayatını normal bir şekilde sürdürüyor. Gayet neşeli görünüyor. Bu nedenle aileler, çocuklarının uyuşturucu kullandığını anlayamıyor.

2 AYDA BAĞIMLILIK
Bakan Nimet Çubukçu'nun "tehlike alarmı" veren açıklamaları, gözleri işin uzmanlarına çevirdi. İşte yorumlar:

Ankara AMATEM Başkanı Doç. Dr. Nesrin Dilbaz:
Bakan çok doğru söylüyor. Uyuşturucuya başlamada en etkin yöntem arkadaştır. Hap kullanan çocuklarda hızlı kilo kaybı ve çok su içme gibi etkiler görülür. Aileler çocuğu iyi izlerse, değişiklikleri fark edebilir. Ayrıca çocuğun arkadaşları tanınmalı ve çocuğun okul dışındaki ilişkileri bilinmelidir.

Çocuk Psikiyatri Uzmanı Nükhet işiten:
Çocuklarda sentetik uyuşturucu kullanımı arttı. Bu haplar, fiziksel bağımlılık yapar. Vücudun fizyolojik olarak buna ihtiyacı olur ve medikal tedavi gerekir. Artan miktarda madde kullanılırsa 2 ayda bağımlılık oluşur ve tedavisi çok uzun sürer. Fizyolojik madde bağımlılığının tedavisinde başarı oranı yüzde 15-20'dir.

Acıbadem Hastanesi Psikiyatri Bölümü Prof. Dr. Kültegin Ögel:
Bütün iş ailelere düşüyor. Aile öncelikle uyuşturucular, uyuşturucu kullanım araçları ve kullanıldığında görülen belirtiler konusunda bilgi sahibi olmalı. Aile ayrıca çocuğun kimlerle görüştüğünü, neler yaptığını ve nasıl vakit geçirdiğini bilmek zorundadır. Çocuk odasında bir şeyler saklıyor mu buna bakılmalı. Anne-babalar, çocuğunun uyuşturucu kullanıyor olmasından şüphelendiyse, hemen uzmana danışmalı.