Adı gibi Çevik Kuvvet

2.5 kiloluk bombayı buz kovasına, 1.5 kiloluk patlayıcıyı da üzerine saran canlı bomba, Taksim'deki Çevik Kuvvet noktasına gitti. Bu sırada hainliği fark eden Halil Keskinbıçak ile Muzaffer Aslan adlı polisler teröristi etkisiz hale getirdi. İki kahraman kovadaki bombanın patlatılmasını engelleyerek bir felaketi önledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Kasım 2010 Güncelleme 01 Kasım 2010, 12:17
Adı gibi Çevik Kuvvet

İÇİNDEKİLER

Sonbahar güneşinin ısıttığı İstanbul, pazar sabahına bombayla uyandı. Vatan Caddesi'nde, yağmur nedeniyle ertelenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yapıldığı dakikalarda Taksim Meydanı'nda canlı bomba dehşeti yaşandı. Terör örgütü PKK'nın sözde eylemsizlik kararının sona erdiği gün düzenlenen saldırı, Çevik Kuvvet noktasını hedef aldı. Görgü tanıklarının ifadesine göre saldırı şöyle yaşandı:

ADRES SORACAKTI!
Sabah saat 10:38'i gösterirken 1.5 kiloluk bombayı üzerine 2.5 kiloluk A4'ü de de buz kovasına yerleştiren intihar eylemcisi, gözcüsüyle birlikte Taksim Meydanı'na gitti. 30-35 yaşlarında ve erkek olduğu belirlenen canlı bomba, adres sorma bahanesiyle Çevik Kuvvet noktasına yaklaştı. Bu sırada Halil Keskinbıçak ile Muzaffer Aslan adlı nöbetçi polisler, hareketlerinden şüphelendikleri canlı bombaya doğru yöneldi. Durumu fark eden kahraman polisler, fiziksel güç kullanıp teröristi etkisiz hale getirdi. Terörist de bu sırada vücuduna sardığı ilk bombanın butonuna basmaya kalkıştı.
Polis Aslan, teröristin ilk hamlesinden sonra, ani bir refleksle eline vurup, ikinci bombanın butonuna basmasını önledi. Bu hamle sonrası ilk bomba patlarken, kovadaki 2.5 kilogram A4'ten oluşan ana patlayıcı infilak etmedi. Keskinbıçak ve Aslan'ın bu refleksi Taksim'i olası bir katliamın eşiğinden döndürdü. İki kahraman polis olası bir faciayı önlerken saldırıda 15'i polis, 17'si sivil olmak üzere 32 kişi yaralandı. Yaralılardan 23'ü ayakta tedavi edilirken 5 polis ise ameliyata alındı.

'AYAĞINDAN VURULDU'
Patlamayla ilgili çok yönlü soruşturma devam ederken İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, önemli açıklamalarda bulundu. Çapkın, olay yerinde patlamamış birkaç parça bomba bulduklarını söyledi. Uzmanlar ise "Terörist araca binip tüm bombaları patlatsaydı, polislerden kurtulan olmazdı" dedi. Bu arada görgü tanıkları patlamadan sonra kaçmaya çalışan ikinci teröristin ayağından vurularak yakaladığını öne sürdü.

'İNSANLARIN SIÇRADIĞINI GÖRDÜM'
Hain saldırı sonrası Taksim Meydanı tam anlamıyla bir can pazarına dönüştü. Canlı bomba saldırısında etrafa dağılan şarapnel parçaları eşi ve kızı ile Kıbrıs'tan gezmek için İstanbul'a gelen Lefkoşalı öğretmen Sami Özverel'i de başından yaraladı. Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen Özverel, taburcu edildikten sonra patlama anını anlattı. Dün saat 17.00'de Kıbrıs'a döneceklerini belirten Özverel, "Yaşadıklarımıza inanamıyorum. İnsanlar havaya fırladı, dumanlar çıkmaya başladı. İlk şokla ne olduğunu anlamadım. Yüzümden kanlar akmaya başlayınca alnımdan yaralandığımı anladım. Sonra çevredeki polisler 'yere yatın' diye bağırdı. Biz de eşimle dönerciye sığındık" dedi.

FRANSA'DAN GELMİŞTİ

Yaralılardan biri de babasıyla birlikte Fransa'dan İstanbul'a gelen Gülden Güngör (24) oldu. Fransa'da okuyan genç kız babasıyla birlikte alışveriş yapmak için çıktığı Taksim'de saldırıya yakalandı. Güngör, şarapnel parçaları ile ayak bileğinden yaralandı. Genç kız, Taksim İlkyardım Hastanesi'ndeki tedavisinin ardından Siyami Ersek Hastanesi'ne sevk edilerek ameliyata alındı. Baba Güngör, "Beraber yürüyorduk. Bir anda patlama oldu" dedi.