Heronlar'a karşı füze kalkanı

Obama 1 yıl önce Heron karşılığında Başbakan Erdoğan'dan füze kalkanı projesini desteklemesini istedi. Ancak Erdoğan 'Hayır' deyince devreye bu kez NATO girdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ekim 2010 Güncelleme 26 Ekim 2010, 02:16
Heronlar’a karşı füze kalkanı

İÇİNDEKİLER

İran'ın sahip olduğu füze gücü başta ABD olmak üzere İsrail'i gerilime soktu. Bunun üzerine ABD füze kalkanı projesini Türkiye üzerinde hayata geçirmek istedi. İşte Türkiye'nin gündemini meşgul eden füze kalkanı projesinin 1 yıl önce gündeme geldiği öğrenildi. ABD, bir yıl önce konuyu Beyaz Saray'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletti.

İRAN KORKUSU...
Edinilen bilgiye göre Erdoğan, ABD Devlet Başkanı Barack Obama'dan PKK'lıların sınır geçişinin kontrol altına alınması amacıyla insansız hava aracı olan Heronlar'ın bölgede daha çok uçuş yapmasını istedi. Obama'ın ise daha çok İran'ı tehdit gören bir yaklaşıma odaklandığı ve Erdoğan'a, füze kalkanı kurmasını önerdiği öğrenildi. Ancak Başbakan Erdoğan Türkiye'nin İran'a bakış açısını anlatarak, komşularıyla "sıfır problem" diplomasisi yürüttüğünü söyledi. Bu nedenle doğrudan İran'ı hedef alacak füze kalkanına sıcak bakmadığı vurgulandı.

DESTEK VERİLMEYECEK
Obama, bu sürede Türkiye'den olumlu bir sinyal alamayınca bu sefer NATO'yu devreye sokarak, füze kalkanı projesinin NATO şemsiyesi altında uygulanması için bastırmaya başladı. Ancak Türkiye, NATO kanalıyla gelse bile, doğrudan İran'ı hedef alan bir projeye karşı çekincelerini ortaya koyarak destek vermeme tavrını sürdürüyor. ABD yetkilileri de, füze kalkanına "evet" denilmesi durumunda ABD'nin, terörle mücadelede önemli rol oynayan insansız hava araçlarının Türkiye'ye satışı konusunda daha istekli olacağı mesajlarını veriyor.