Sigortalı olarak çalışan erkek işçilere askerlik ödemesi ile erken emeklilik!

Askerlik döneminde çalışma yaşamına ara vermek zorunda kalan erkeklere tanınan prim ödemesi sayesinde erkekler erken emekli olabiliyorlar. Peki askerlik borçlanması nedir? Kimler askerlik borçlanması hakkından yararlanabilir? Askerlik borçlanması prim ödemeleri ne kadardır? Askerlik borçlanması için belirlenen şartlar nelerdir?

Giriş Tarihi 10 Nisan 2020, 11:53 Güncelleme 12 Mayıs 2020, 09:18
Sigortalı olarak çalışan erkek işçilere askerlik ödemesi ile erken emeklilik!

İÇİNDEKİLER

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde sigortalı olarak çalışan erkek işçilere erken emeklilik yolunda müjde verildi. Erkekler için özel olarak tanınan askerlik borçlanması hakkıyla erkeklerin askerlik süresince çalışma hayatından uzak kaldıkları döneme dair geriye dönük prim ödemesi imkanı tanınmıştır.

Kısa, uzun dönem ya da bedelli askerlik süreçlerinde sigortalı erkek işçiler çalıştığı kurumdan belirlenen süre çerçevesinde ayrılmak zorunda kalırlar. Askerlik döneminde erkek işçilerin çalışma hayatına ara vermesi bu dönem içerisinde sigorta primlerinin ödenmemesi anlamına gelir. Sigorta primleri emeklilik zamanını doğrudan etkileyen bir faktördür. Erkek işçilerin mağduriyet yaşamasını önlemek amacıyla er ve erbaş olarak silahaltına alınan veya yedek subaylık hazırlanan sigortalı erkek çalışanların bu dönemlere ilişkin sonrasında prim ödemesi yapmasına imkan verilir.

Askerlik Borçlanmasında Gerekli Olan Şartlar Nelerdir? Kimler Askerlik Borçlanması Hakkından Yararlanabilir?

5510 sayılı kanun ile erkek çalışanlara özel olarak verilen askerlik borçlanması hakkının kapsamı ve şartlarını belirlenmiştir. Sigortalı çalışanların askerlik borçlanmasından yararlanmak isteyenlerin belirtilen şartlara uygunluk göstermesi gerekir.

• Erkek çalışanların vatani görevini er ya da erbaş olarak yapmaları gerekir. Yedek subay hazırlık dönemleri ve yedek subay okulda geçen sürede askerlik borçlanması kapsamında değerlendirilir.

• Askerlik borçlanması askerlik süresi kadar yapılabilir. Askerlik borçlanmasında kısa, uzun dönem ya da bedelli askerlik yapılması borçlanmayı direkt olarak etkileyen önemli bir etmendir.

• Kişinin askerde olduğu süre içerisinde işvereni tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na adına herhangi bir prim ödemesinin yapılmaması gerekir.

• Askerlikten muaf olan erkek çalışanların askerlik borçlanmasından yararlanması mümkün değildir.

• Askerlik borçlanmasında kişilerin askerlik süresinin tamamını ya da bir kısmını borçlanması imkanı doğmuştur.