SGK burun estetiği ameliyatını karşılar mı? Devlet hastanelerinde burun estetiği ameliyatı yapılıyor mu?

Teknolojinin gelişimi en çok tıp dünyasındaki yöntemlerin değişmesinde rol oynamıştır. Özellikle estetik ameliyatların sayısının arttığı günümüzde vatandaşlar, SGK tarafından karşılanan tedavileri araştırmaya başladı. Estetik ameliyatlarda ise; buruna yapılan operasyonlar başı çekiyor. Peki, burun estetiğini SGK karşılıyor mu? Hangi durumlarda kişilerin burun estetiği masrafları SGK tarafından ödenir? İşte, burun estetiğine ilişkin öğrenilmek istenen bütün ayrıntılar.

Giriş Tarihi 19 Mart 2020, 12:01 Güncelleme 19 Mart 2020, 18:19
SGK burun estetiği ameliyatını karşılar mı? Devlet hastanelerinde burun estetiği ameliyatı yapılıyor mu?

İÇİNDEKİLER

Burun ameliyatları çoğunlukla tekrar şekil vermek, küçültme ya da büyültme uygulamalarının yapılması, burun ucunu kaldırmak ve burundan kemik alınmasını içeren nedenlerle yapılır. Burun ameliyatları yüksek maliyeti olan ve vatandaşların ücretini ödemekte zorlandıkları cerrahi işlemler olarak bilinir. Ancak yasa çerçevesinden belirlenen durumlar için burun estetiği masrafları SGK tarafından ödenir.

BURUN ESTETİĞİNİ SGK KARŞILAR MI İŞTE DETAY

SGK Burun Estetiği Ücretlerini Karşılar Mı?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) genel olarak daha güzel görünme ya da gençleşme kaygısıyla yapılan ve kişinin kendi tercihi ile olunan estetik ameliyatların ücretini karşılamaz. Ancak bu noktada, bazı özel sigortaların burun estetiği ameliyatlarını karşıladığını söylemek gerekir.
Burun için ameliyatlarında, kaza ve kırılma gibi zorunlu hallerde SGK burun estetik ameliyatlarını karşılar.

Burun ameliyatlarında ödeme mevzuatında değişiklik söz konusudur. Burun içi ameliyatlarının tamamı SGK bünyesinde yer alırken; burun dışına yapılacak müdahaleler için değerlendirme yapılarak fiyat belirlenmektedir. Vatandaşların ameliyattan önce operasyonu yapacak hekimlerle görüşmesi ve ameliyat ücretleri hakkında bilgi sahibi olmasında yarar vardır.

SGK Burun Ameliyatı Ücretlendirmelerindeki Şartlar Nelerdir?

Nefes alma-verme zorluğu, tekrarlanan burun eti iltihabı ve sonu gelmeyen burun tıkanıklığı şikayetleri ile yapılan burun estetik ameliyatları zorunlu hallerde gerçekleştirilir. SGK kapsamında vatandaşların zorunlu sağlık sorunları nedeniyle yapılan burun operasyonlarının ücretinin tamamı SGK tarafından karşılanır. Burnun dış görüntüsünde bozukluk olması ve kişinin kendi isteğiyle bu görüntüyü düzelttirmek istediğini belirtmesi halinde burun estetik ameliyatlarının ücreti kurumdan alınmaz.

• Ameliyat tutarının tamamının karşılanması için zorunlu sağlık problemleri nedeniyle operasyonun yapıldığının resmi sağlık kurulu tarafından verilen rapor ile tespit edilmesi gerekir. Sağlık raporunun devlet hastanesinden alınması da dikkat edilmesi durumlarından biridir.

• Devlet hastanelerinde gerçekleştirilen bütün burun için operasyonların hiçbir sürecinden ücret alınmaz. Özellikle devlet hastanelerinde hastanın yatışından taburcu olana kadar geçen süredeki hiçbir kalemi ücrete tabii tutulmaz. (Sadece burun içi operasyonlarına ek olarak yapılan biçim ve görüntüye dair müdahalelerde belirli bir ücretin alınması söz konusu olur)

Türkiye genelinde devlet hastanelerinde uygulanacak olan biçim ve görüntüye ilişkin işlemlerde yapılan her müdahalenin ücreti değişiklik gösterir. 2020 yılı içinde uygulanacak işlemin kapsamına bakılarak ücretlendirme 2.000- 4.000 TL arasında yapılır.

SGK İle Anlaşması Olan Özel Hastanelerde Burun Estetiği Tutarı

Burun estetik ameliyatı ücretleri devlet ve özel hastanelerde oldukça büyük farklılık gösterir. Hatta operasyonun yapıldığı hastanenin bulunduğu şehir ve doktorun uzmanlık derecesine göre ameliyatların ücretleri belirlenmiştir. SGK ile anlaşması olan hastanelerde burun estetik ameliyatlarının yapılması durumunda; ameliyat ücretlerinin bir kısmı SGK aracılığıyla karşılanır. Ancak bu noktada da burun estetik ameliyatlarının ağlık problemlerinden kaynaklanan zorunlu hallerde gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Burun Estetik Ameliyatlarında Yaş Sınırı Var Mı?

Burun ameliyatları için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Ancak hastaların kemik ve kıkırdak yapısının gelişimi dikkate alınarak ameliyata karar verilir. Burun ameliyatlarında kadınlar için alt sınırı 17; erkekler için 18 olarak belirlenmiştir. Şekil bozuklukları nedeniyle nefes almakta zorluk çekilmesi, burunda doğuştan gelen şekil bozukluklarının ağız ve çene yapısını etkilemesi, yaşanmış kaza ya da travmalardan dolayı burunda meydana gelen şekil bozukluklarında erken yaşta cerrahi müdahale için izin verilir.