Milyonlar merak ediyordu! SSK, SGK ve Bağkur'lu emekli ve memur emeklisinin maaşına haciz gelebilir mi?

SSK, SGK ve Bağkur'lu emekli ve memur emeklisinin maaşına haciz gelebilir mi? Sorusu merak ediliyordu. Haberimizde detaylı olarak açıkladık. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli maaşlarına haciz gelip gelmeyecek olduğunu açık bir şekilde yasalarda belirmiş durumda. Memur emeklisi maaşına ise haciz konması mümkün olabiliyor ve %25 oranında haciz konulabiliyor. SSK emeklisi kişilerin maaşına ise SGK prim borcu ve nafaka borcu dışında haciz konulması hiçbir şekilde mümkün olmuyor.

Giriş Tarihi 10 Mart 2020, 09:08 Güncelleme 10 Mart 2020, 09:08
Milyonlar merak ediyordu! SSK, SGK ve Bağkur’lu emekli ve memur emeklisinin maaşına haciz gelebilir mi?

İÇİNDEKİLER

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklisi bir kişinin maaşına haciz konup konmayacak olduğu da merak konularından sadece birisi. Eğer ki kişinin bir bankaya veya farklı bir kişi veya şirkete borcu var ise emekli maaşına hiçbir şart altında %25 oranında dahi haciz konulamaz. Borçlu bir şahsın alacaklı şahsa karşı borcunu ödeyememesi durumunda, alacaklı kişinin yapacağı başvuru ile önce alacaklıya düzenlenmiş bir ödeme emri gönderilir. Hala ödenmeyen borç karşılığında borçlunun taşınır veya taşınmaz mallarının bir kısmına devlet tarafından hukuki bir şekilde el konması aşamalarına haciz denir.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

Emekli Memur Maaşına Haciz Konabiliyor

Memur emeklisi maaşına ise haciz konması mümkün olabiliyor ve %25 oranında haciz konulabiliyor.

SSK emeklisi kişilerin maaşına ise SGK prim borcu ve nafaka borcu dışında haciz konulması hiçbir şekilde mümkün olmuyor.

Emekli maaşı alan kişilerin kredi borçları olması durumunda ise bankadan aldıkları maaşa bloke konulabildiği, bunun ise banka ile ilgili olduğu ve vatandaşların blokeyi açtırma haklarının olabildiği biliniyor.

Haciz nedir?

Borçlu bir şahsın alacaklı şahsa karşı borcunu ödeyememesi durumunda, alacaklı kişinin yapacağı başvuru ile önce alacaklıya düzenlenmiş bir ödeme emri gönderilir. Hala ödenmeyen borç karşılığında borçlunun taşınır veya taşınmaz mallarının bir kısmına devlet tarafından hukuki bir şekilde el konması aşamalarına haciz denir.

Haciz Talebi

Haciz işlemi, alacaklının yapacağı başvuruyla başlar ve haczin takibi de alacaklı veya alacaklı vekili tarafından yürütülür. Borçlarını ödeyemeyen borçlunun haciz yoluyla el konulan malları gerektiği takdirde satışa çıkarılır ve elde edilen miktar ile alacaklının alacaklı borçları ifa edilmiş olur.

Haciz Sorgulama Nedir?

Borcu bulunan kişilerin kendi borçları sebebiyle başlatılmış herhangi bir haciz işleminin olup olmadığını öğrenmek için yapılan sorgulamadır. Gerekli devlet dairelerinden yapılabileceği gibi e-devlet sistemi üzerinden de yapılabilir.

Haciz Kaldırma

Haciz fekki, haczin kaldırılması anlamına gelir. Borçlu tarafından hacizli malları üzerindeki haciz kararlarının kaldırılması için açılan hukuki bir işlemdir. Haczin kaldırılması için haciz konulan malların hacizden düşmüş olması veya zaman aşımına uğramış olması gereklidir. Herhangi bir başvuru yapılmadan haczin fekki de kendiliğinden yapılmaz.

Haciz Müzekkeresi Nedir?

Borçlu kişinin tapuda, bankada veya herhangi başka mecrada bulunan mallarının haciz edildiğini bildirmek için İcra Müdürlükleri tarafından gerekli mecralara (Tapu Sicil Müdürlüğü, Bankalar vs) gönderilen, borçlunun söz konusu mecradaki mallarının haciz altına alındığını gösteren yazılı belge, müzekkere, ihbarnamedir.