Çelik'ten memur maaş zammı teklifi açıklaması

"Teklifimiz afaki değil" diyen Çelik, sendika başkanlarına sitem etti.

Giriş Tarihi 16 Mayıs 2012, 00:00 Güncelleme 16 Mayıs 2012, 19:28
Çelik’ten memur maaş zammı teklifi açıklaması

İÇİNDEKİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplu sözleşme görüşmelerinin 5. turu sonrası açıklama yaptı.

Çelik, "Toplu sözleşme süreci ilk kez gerçekleştiriyoruz. Bu sürecin çeşitli evreleri var. Kamu çalışanları tekliflerini sundu. Mayıs'ın 14ünde bizde teklifimiz sunduk. Teklifikimiz afaki bir teklif değil. 2012 bütçesi Meclis'te kabul edildi. Türkiye artık uzun vadeli planlar yapıyor" diye konuştu.

"Müzakerelerden Sonra Açıklama Yapmaları Daha Şık Olurdu"

Teklife ilişkin sendikalardan gelen eleştirileri saygıyla karşıladıklarını ifade eden Çelik, bir sitem de bulundu.

Çelik, "Açıklamalarını müzakere ettikten sonra yapmaları daha şık olurdu. Eleştirebilirler tabiki. Ancak bir düşünselerdi üzerinde. Hiçbir şey müzakere edilmez değil" şeklinde konuştu.

"Biz Talepleri Alırken 'Sizinkiler Hiç Gerçekçi Değildir' Demedik"

Çözümden yana bir tavır takındıklarını vurgulayan Bakan Çelik, şöyle devam etti:
"4 işkolu ile ilgili sunulan taleplerin 29 milyar ile 36 milyar arasında maliyeti var. Bu çerçevede 10-15 gündür talepler üzerinde çalışma yapıyoruz. Türkiye gerçekleriyle uyuşmayan talepleri biz alırken 'sizinkiler hiç gerçekçi değildir' demedik.

"Başbakan Erdoğan'ın 4+4 konusunda yeşil ışık yaktığı haberleri var ne diyorsunuz?" sorusu üzerine ise Çelik, "Sayın Başbakanımızla tabiki görüşeceğiz. Şu an itibariyle teklifimiz ortadadır. Şu an itibariyle böyle bir konu doğru değil" cevabını verdi.

Kılıçdaroğlu'nun "Memurlar Kandırıldı" Sözüne Tepki Gösterdi

Bakan Çelik'e CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "memurlar kandırıldı" sözü de hatırlatıldı. Çelik, bu konuda şunları söyledi: "Kandırma ifadeleri ekonomi gerçekleriyle, Türkiye gerçekleriyle bağdaşmaz. 4 milyon insanla ilgili karar alınırken muhalefetin tüm dünya gerçeklerini düşünerek ifade kullanması gerekir. Memurumuzu ne zaman kandırdık. Ne aldatanız ne de aldananız. Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren konuların gayri ciddi olarak değerlendirilmesi doğru değil."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin orta vadeli bir program takip ettiğini belirterek, ''Türkiye artık, aylık, mevsimlik, yıllık değil, yıllara sari programlarını sağlıklı bir şekilde yapıp uygulayan bir ülke. Bu çerçevede gerek orta vadeli program, gerek 2012 yılı bütçesi çerçevesinde tabii ki teklifimizi vermemiz gerekirdi. Bunun dışında bir teklif vermek aslında gerek piyasalar açısından, gerek dışarda, gerek içerde algı açısından çok daha anormal olabilirdi'' dedi.

Çelik, memur sendikaları ile Hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında gerçekleştirilen beşinci oturuma ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Hizmet kollarına ilişkin görüşmelerde her hangi bir maddede mutabakata varılıp varılmadığının sorulması üzerine, Çelik, hizmet kollarında yetkili sendikaların yoğun talepleri olduğunu anımsattı.
Çelik, şunları söyledi: ''Bu taleplerin bir kısmı toplu sözleşmenin genelini ilgilendiren konulardı. Bir kısmı hizmet kolları ile ilgili konulardı, bu düzenlemeyi geçtiğimiz hafta içinde yapmıştık. Bugün de bunun nasıl uygulanacağı konusunda, eğer bir oran söz konusu ise o talepte, o oranın ne olması gerektiği, bizim bakışımızın ne olduğu konusunda bilgi vererek, kamu heyeti olarak biz kararımızı açıklayarak, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 11 hizmet kolunu bugün tamamlamayı düşünüyoruz.''

Bir gazetecinin, ''Hükümetin teklifini açıklamasının ardından, memur konfederasyonları da açıklamalarda bulundu ve eylem kararı aldılar. 2 sendika 23 Mayıs'ta iş bırakma eylemi yapacak, Memur-Sen'in dünkü eyleminin ardından acaba Hükümet bu sunduğu teklifte bir revizyon düşünüyor mu?'' sorusu üzerine Çelik, toplu sözleşme sürecinin ilk kez gerçekleştirildiğini bildirdi.

''Bunun sonuçlarının yasa mesafesinde olduğunun hepimiz farkındayız'' diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Dolayısıyla ilk kez yürüttüğümüz bu sürecin, çeşitli evreleri var. Bunlardan bir tanesi, kamu çalışanlarının tekliflerini sunmaları, bu tekliflerini aldık ve günlerdir değerlendiriyoruz. Aynı şekilde kendilerine ayın 14'ünde kamunun teklifini sunacağımızı ifade etmiştik, biz de teklifimizi sunduk. Teklifimiz afaki bir teklif değil, Türkiye'de 2012 yılı bütçesi Meclis'te kabul edildi. Türkiye orta vadeli bir program takip ediyor. Türkiye artık, aylık, mevsimlik, yıllık değil, yıllara sari programlarını sağlıklı bir şekilde yapıp uygulayan bir ülke. Bu çerçevede gerek orta vadeli program, gerek 2012 yılı bütçesi çerçevesinde tabii ki teklifimizi vermemiz gerekirdi. Bunun dışında bir teklif vermek aslında gerek piyasalar açısından, gerek dışarda, gerek içerde algı açısından çok daha anormal olabilirdi. Hükümet ne yaptığını dün de biliyor, bugün de biliyor, geleceğe de ışık tutuyor. Bu çerçevede verdiğimiz bir teklif.''

Kamu çalışanları konfederasyonları başkanlarının eleştirilerini saygıyla karşıladığını belirten Çelik, ''Ama bu eleştiriyi keşke bizim teklifi aldıktan sonra, bir değerlendirme yapıp, müzakerelere geçtikten sonra yapmaları daha şık olurdu diye söylüyorum, 'niye yaptılar' diye demiyorum. Yapabilirler, eleştirebilirler, müzakereye oturduğumuzda, bugün nitekim bu teklifi niçin verdiğimizi, niçin böyle olması gerektiğini açık açık kendilerine ifade ettik. Bu, 'evet bütçe hedeflerimiz bu, 3 yıllık orta vadeli program bu, ama hiçbir şey müzakere edilmez' demek değil. Bugün 21'ine kadar müzakereler sürecektir. Kamu kendi imkanlarını yeniden gözden geçirecektir, çalışanlar taleplerini yeniden gözden geçirecektir ve çözümden yana bir tavır koyma konusunda biz iyi niyetle çalışmamızı sürdürüyoruz'' ifadelerini kullandı.

-''70 milyarı aşan talepler var''-

Bakan Çelik, şöyle devam etti: ''Konfederasyonların tekliflerinin yalnızca 4 başlıkta ele aldığınızda, ek ödeme, ücret zammı, tazminatlar gibi 4-5 başlığı ele aldığınızda, yaklaşık 29 milyar ile 36 milyar arasında. Eğer bütün olarak teklifi ele alırsanız 70 milyarı aşan talepler var. Sendikaların talepleri var. Bu çerçevede biz bunları aldık ve 10-15 gündür üzerinde yoğun bir şekilde çalışma gerçekleştiriyoruz. Onun için bu çok afaki taleplerdir. Türkiye gerçekleri ile ülke gerçekleriyle bağdaşmıyor. Veya 99 milyar lira biz kamu çalışanlarına bir yıllık ödeme yaparken, 'neredeyse buna tekabül edecek olan bir zammın talep edilmesi hiç gerçekçi değildir' demedik, saygıyla karşıladık. Ben kendilerinden de bu çerçevede karşılanmasını istedim ve doğru olduğu inancındayım. Ama tabii ki konfederasyonlar ve sendikalar hak talebini sürdüreceklerdir, görüşlerini beyan edeceklerdir. Buna da söyleyeceğimiz bir şey olamaz.''

Bakan Çelik, ''Toplantı devam ederken, bazı internet sitelerinde Başbakan Erdoğan'ın 4 4 konusunda yeşil ışık yaktığı yönünde yorumlar vardı, bunu nasıl değerlendiriyoruz?'' yönündeki soruyu yanıtlarken, personelle ilgili ücret zamlarının bütçenin yüzde 30'unu ilgilendirdiğini söyledi.
Gerektiğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceklerini belirten Çelik, bunu kamuoyu ile de paylaşacaklarını bildirdi.

Şu an itibariyle Hükümetin ve konfederasyonun tekliflerinin ortada olduğunu anımsatan Çelik, ''Sayın Başbakanımız ile ne zaman talimat buyururlarsa görüşürüz. Ne zaman bizim de görüşme ihtiyacımız olursa, sayın Başbakanımızla görüşürüz'' dedi.

-Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları-

Kılıçdaroğlu'nun dünkü grup toplantısında, toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Çelik, şunları söyledi: ''Sayın Kılıçdaroğlu, maliye kökenli, öyle tahmin ediyorum. Yaptığımız işin ne kadar mali politikayla paralellik arz ettiğini en iyi bileceklerden birisidir. Onun için kandırma ve benzeri ifadeler Türk ekonomisi gerçekleriyle, bütçe gerçekleriyle, Türkiye'nin gelişmesi ve ilerleyişiyle ve ana tablosuyla hiç bağdaşmayan gayri ciddi değerlendirme. 4 milyon insanla ilgili burada bir karar alma arifesindeyken muhalefetin bütün dünya, bölge ve ülke ekonomisinin gerçeklerini bilerek, bir şey söylemesi bizi de memnun eder. Niye memurumuzu kandıracağız, biz memurumuzu, işçimizi, çalışanımızı ne zaman kandırdık ki.''

-''Memurlar niye iş bırakacak''-

En düşük devlet memuru maaşının son 9 yılda yüzde 300'lerin üzerinde arttığına işaret eden Çelik, ''Ne aldatanız, ne aldatılanız'' dedi.

Çelik, ''23'ünde memurlar iş bırakabilir mi?'' sorusuna da ''Memurlar niye iş bırakacak, neden iş bırakacak ki. İş bırakma diye bir şey söz konusu değil ki. Ne mevzuatımızda ne yasalarımız da var. Tepki başka bir şeydir, beğenip, beğenmemek başka bir şeydir'' diye konuştu.

Çelik, bir soru üzerine, akşam Bursaspor-Fenerbahçe maçını izlemeye gideceğini de bildirdi.