Mars Group CEO'su TAKVİM 'e konuştu: Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan ve Şahan Gökbakar filmlerini bizimle dağıtmayabilirler!

‘Bilet yanında mısır’ promosyonuyla patlak veren sinema sektöründeki krizin hedefindeki isim konuştu. CGV Mars Entertainment Group CEO’su Kwak, uzlaşmaya çalıştıklarını söylese de geri adım atmadı: ‘Ticari koşullarda anlaşılmazsa üç isim de filmlerini bizimle dağıtmayabilirler’

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ocak 2019 Güncelleme 08 Ocak 2019, 07:59
Mars Group CEO’su TAKVİM ’e konuştu: Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan ve Şahan Gökbakar filmlerini bizimle dağıtmayabilirler!

İÇİNDEKİLER




CGV Mars Entertainment Group CEO'su Dong Won Kwak TAKVİM 'e konuştu:

1- Yapımcıların tepkisini ve yaşanan tartışmayı nasıl yorumluyorsunuz?
Sistemlerin tam oturmadığı pazarlarda bu tartışmalar yaşanır. Bu tür tartışmalar, izleyici sayısındaki ve bilet fiyatlarındaki durgunluk nedeniyle hareketlilik kazanır. Tartışma normaldir, sürpriz değildir. Bu tartışmayı olumsuz bir gelişme olarak görmüyoruz. Aksine bu tür tartışmaların bizi müşterilerin lehine sonuçlanacak çözüm ve karşılıklı anlaşmaya götüreceğine inanıyoruz. Tüketici yararına yapılan kampanya uygulamaları; sektörde yaşadığımız problemin bir nedeni değildir. Tartışmaların odağındaki hasılat paylaşımı konusunda; biz tarafların kazançlarını aşağıya çeken değil, aksine çok düşük bilet ücretlerini dengeleyen konumda yer alıyoruz. Son yıllarda, 200 binden fazla izleyici sayısına ulaşan yerel filmlerin yüzde 70'i komedi ve korku türlerine aitti. Dünya çapında tanınan bir film endüstrisi yaratmak için iki türde içerik üretimi yeterli olmamaktadır. Bunun için yeni nesil liderlerin belirlenmesi ve gelişimi, sinema endüstrisinin büyümesi için kesinlikle çok önemlidir.


2- Dağıtımını üstlendiğiniz filmlerin gelir dağıtımının adil olduğuna inanıyor musunuz?
Gişe hasılatı; yapımcılar ve sinema işletmecileri tarafından dağıtımcılar aracılığıyla eşit olarak paylaşılmaktadır. CGV Mars Entertainment Group sinemalarının bilet fiyatı, diğer sinema gruplarına kıyasla pazardaki en yüksek fiyat olarak algılanabiliyor. Tam bir şeffaflıkla bilet satış gelirlerinin yüzde 50'sini distribütörler aracılığıyla üreticilerle paylaşıyoruz. Biz bunu yaparken maalesef ve sık sık, çok düşük fiyatlı bilet satışlarının yanı sıra bilet satış gelirlerini üreticilerle paylaşmayan, gişede kayıp kaçaklara sebep olanların az sayıda olmadığını fark ediyoruz. Bu önemli konularda çözüm bulunamazsa, kaliteli sinema zincirlerinin faaliyetlerine devam etmesi güçleşecektir. Yapımcılar da gelirdeki durgunluk nedeniyle zarar etmeye devam edecek, sonunda piyasadaki sinema ve ekran sayısında düşüş gerçekleşecektir.


3- Yapımcılarla ortak noktada buluşmayı istiyor musunuz?
Yapımcılarla hala iletişim halindeyiz ve elbette olası çözümler üzerinde tartışıyoruz. Ayrıca çok sayıda yapımcıyla güçlü ve uzun vadeli ortaklıklar kurmaya devam ediyoruz. 2019 yılı boyunca düşük sezon da dahil olmak üzere piyasaya süreceğimiz filmler hiç de az değil. 2019 için önemli hedeflerimizden biri de düşük sezonda 1 milyon izlenecek bir Türk filmi gösterimidir ki, bu uzun yıllardır gerçekleşmedi.

4- Daha önce filmlerinin dağıtımını üstlendiğiniz Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz ve Şahan Gökbakar'ın CGV Mars Entertainment Group'a tepkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
CGV Mars Entertainment Group olarak, filmleri yalnızca sinemalarımızda göstermekle kalmayıp, aynı zamanda uzun yıllar bu yapımcıların filmlerinin dağıtımını yaptık. Bu ticari işbirliği taraflar ticari koşullar konusunda karşılıklı olarak hemfikir oldukları sürece devam eder. Taraflar zaman zaman ticari koşullar konusunda anlaşamayabilir ve bu nedenle bu yapımcılar filmlerini bizimle dağıtmayabilir. Halen çok sayıda Türk filmi dağıtımı yapıyoruz. 2018'de Mars dağıtımında toplam olarak 66 film dağıtımı yapıldı ve bunların yüzde 79'u Türk filmleriydi. Dağıtım kanadında gerçekleşen büyümemiz yüzde 13 oldu. Ayrıca daha da kaliteli film projelerinin yapımını kolaylaştırmak için finansal destek sağlamaya da devam ediyoruz.



VATANDAŞ NE DİYOR?
Film izlemek istiyoruz mısır yemek değil.
Bu kavga uzadıkça Mars Grup dışındaki tüm sinemalar da bitecek.
Biz mısırımızı marketten alıp çantamıza atıyoruz; yanına da içecek, 5 TL'yi geçmiyor.
Aynı anda salonların yarısından fazlası sizin hizmetinize sunulurken, Mars Grup'u tekel yaparken hiç sıkıntı yoktu değil mi? Şimdi salonlar onun, fiyatı size o söylüyor, işinize gelirse...
Sözde ekstra mısır satmıyorlar! O bilete mısır alsan da almasan da 30 TL ödüyorsun. Sorunca da mısır eşantiyon diyorlar. Oysa bilet fiyatı 10 TL!



TARTIŞMA NASIL BAŞLADI?
Yapımcılar, "Sinema salonu işletmecisi firma bize düşük pay veriyor, biletleri mısır ve içecek kampanyalarıyla izleyiciye yüksek fiyata satıyor" çıkışı yaptı. "Bunlar tüketicinin lehine ama yapımcı bunu istemiyor" yanıtı üzerine Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz ve Şahan Gökbakar gibi birçok isim, yeni filmlerinin vizyon tarihini erteledi.


TÜRK SİNEMASINA ACIK BİR SALDIRI!
MARS Group'la anlaşmazlık yaşadığı için 'Organize İşler 2'nin vizyon tarihini erteleyen Yılmaz Erdoğan, önceki gün TRT Haber'de şunları söyledi:

Seyircinin sinemaya gittiğinde ödediği para arttı, her şey arttı ama bir tek bizim biletten aldığımız pay artmadı.
Eskiden filmin yanı sıra mısır yenirdi; şimdi mısırın yanı sıra film seyrediliyor gibi.
Biz bilet satışını göremiyoruz. 30 liradan bilet satıp bunun 10 lirası bilet sayılınca iş farklı oluyor. Cem, çok net bir şey söyledi; "Yapın 15 lira, mısır bizden olsun".



Eczane, dönerci gibi yerlere binlerce bilet veriliyor. Benim Mars ile bir sorunum yok. Ama bu firmanın şu andaki yöneticileri özel olarak krizi tırmandırıyorlar. Bir sinema salonunun yetkilisi tarafından "Yeni Cem Yılmaz'lar çıkarırız" açıklaması yapılıyor. Bu ara güneş tutulması var; ondan mı oldu bu akıl tutulması anlamadım! Biz ne zaman toplantı talep etsek, onlar gelmiyorlar.
Biz Koreliler'le çalışıyoruz; aramız da iyi. Ama bu arkadaş farklı. (CEO Kwak'ı kast ediyor.) 'Kanun çıksa da uygulamayız, kanunu tanımıyorum' diyor ama sen tanımasan da kanun seni tanır.



Benim, Cemin, ve Şahan'ın filmleri var. Biz yapımcılar olarak takvim ile çalışıyoruz. Biz hazırız. Bence seyircimiz konuyu anladı. Birçok sinema var. Birisi arada grev kırarsa onun problemi olur.
Problem çok açık. Yine de işlerini iyi yapmadıklarını ve kasıtlı olmadığını düşünmek istiyorum. Ama baktığınızda bu yerli sinemaya açık bir saldırı. Kimi yapımcılarla görüştüklerini duydum. Bizimle görüşme talep edilirse görüşürüz. Biz ilk çağırdığımızda gelselerdi belki yasa üzerinde bile beraber çalışırdık.
Netflix ile görüşüyoruz. Hem orada hem sinemada olabilir. Yeni yasa çıkarsa krizi çözer. Biz bundan önceki yönetici ile gayet tatlı anlaşıyorduk.