Ahmet Ertegün hayatı film oluyor

Dünyaca ünlü müzik yapımcısı merhum Ahmet Ertegün’ün hayatı, film oluyor. Prodüktör Bette Midler, çekimlere başlamak için son hazırlıklarını tamamladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Aralık 2018 Güncelleme 25 Aralık 2018, 07:58
Ahmet Ertegün hayatı film oluyor

İÇİNDEKİLER

ABD'de müzik dünyasına çok sayıda ünlü kazandıran Atlantic Records plak şirketinin kurucusu merhum Ahmet Ertegün, beyaz perdeye aktarılıyor. Amerikalı şarkıcı, komedyen, film sanatçısı ve prodüktör Bette Midler, Ertegün'ün hayatını Hollywood filmi yapmak için hazırlıklara başladı. Midler, Ertegün'ün eşi yakın dostu Mica Ertegün'le gece gündüz bir arada çalışıyor. Filmin çekiminin 2019'da tamamlanacağı belirtiliyor. Filmde Ertegün'ü, dünyaca ünlü yıldız Michael Douglas'ın oynayabileceği kaydedildi. 1923'de doğan Ahmet Ertegün, babası Mehmet Münir Ertegün'ün Washington'a Türkiye Büyükelçisi olarak atanmasıyla 12 yaşında Amerika'ya ayak bastı. Duke Ellington, Lena Horne ve Jelly Roll Morton gibi sanatçılarla ile arkadaşlık kurdu. 1947'de kurduğu Atlantic Records'la müzik starlarını dünyaya kazandırdı. 1950'lerde John Coltrane, Charles Mingus, Ornette Coleman, The Modern Jazz Quartet, Ray Charles, The Drifters, Bobby Darin ve Roberta Flack'e, 60'larda Aretha Franklin ve Wilson Pickett'a, 70'lerde Dr. John ve Dire Straits'e kasetler yapan Ertegün, Led Zeppelin, John Coltrane, Genesis, Cream, Rolling Stones, Yes, INXS, AC/ DC, Otis Redding, Foreigner ve nicelerini üne kavuşturdu.



Daha önce 3 Grammy Ödülü kazanmış olan Ahmet Ertegün, 2006'da müzik dünyasına büyük emeği geçen kişiler için ilk kez verilmeye başlanan, Onur Ödülü'ne layık görülmüştü.



TATİLİNİ
TÜRKİYE'DE GEÇİRİYORDU



MICHAEL DOUGLAS
YAKIN DOSTUYDU

BODRUM'DAKİ EVİ ÜNLÜLERİ AĞIRLADI
Ahmet Ertegün ve eşi Mica Ertegün, yaz tatillerinde Bodrum'daki evlerinde ünlüleri ağırlıyordu. Ölümünden sonra bu evin satılacağı iddia edildi. Ancak Mica Hanım, "Bana Ahmet'ten hatıra, satmıyorum" dedi.



BABA ERTEGÜN'E
ÇOK ÖZEL TÖREN
Ahmet Ertegün, Milli Mücadele'ye büyük katkı sunan Özbekler Tekkesi'ne mensup bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Dedesi Sadık Efendi, Sultan Abdülmecit'le tanışıp 18. Yüzyıl'da Buhara'dan gelenlerin kurduğu Üsküdar'daki Özbek Tekkesi'nin başına geçti. 1883'te babası Mehmet Münir Ertegün doğdu. Münir Bey eğitimini Hukukçu olarak tamamladı. 1920'de Mustafa Kemal Paşa'yla tanıştı. İstanbul- Ankara hükümetleri ayrılığında Ankara'nın tarafında yer alarak Mustafa Kemal'in danışmanı ve tercümanı oldu. Milli Mücadele sonrası Lozan Konfreransı'na İsmet Paşa'nın tercümanı olarak katılan Mehmet Münir Bey, 1925'ten sonra Bern, Paris ve Londra Büyükelçiliği görevleri sonrası 1934'te asıl ününü kazandığı Washington Büyükelçiliği'ne getirildi. Münir Ertegün 1944'te ABD'de öldü ve Washington'daki Arlington mezarlığına defnedildi. İkinci Dünya Savaşı sonrası Türkiye'nin safını ABD tarafında belirlemesinin sembolü olarak 1946'da Missouri Zırhlısı'yla naaşı Türkiye'ye getirildi.



ÖZBEKLER TEKKESİ'NE DEFNEDİLDİLER...
Ertegün, Özbekler Tekkesi protokole uygun olmadığı için önce Zincirlikuyu'ya gömüldü. Sonra tabutla tekkeye defnedildi. Tekrar mezar açılıp tabutsuz toprağa verildi. Böylece 4 kez defnedilmiş oldu. Ahmet Ertegün de 2006'da babasının yanına defnedildi.


TAKVİM ÖZEL