Tarihi ayıp!

'Fetih 1453'e ambargo koyan Almanya, yine sahnede! Alman yetkililer, Türkiye'de 7 yaş sınırı konulan 'Çanakkale: Yolun Sonu'na 18 yaş sınırı koyarak tarihi bir ayıba daha imza attı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Mart 2013 Güncelleme 20 Mart 2013, 00:00
Tarihi ayıp!

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz Cuma günü vizyona giren "Çanakkale: Yolun Sonu" filminin; Almanya'daki gösteriminde yeni bir skandala imza atıldı. Türkiye'de "+7" yaş sınırıyla vizyona sokulan filme Alman yetkililer "+18" yaş uygulaması getirdi. Avusturya'da da aynı skandala imza atıldığını söyleyen yapımcı Tolga Aydın; şunları söyledi: "Her zaman ulusal değerlerimize sahip çıktık ve çıkacağız. Gerekli yerlere başvurumuzu yaptık; umarım hak ettiğimiz sonucu alırız." Başrollerini Gürkan Uygun, Umut Kurt, Berrak Tüzünataç ve Mahir Günşıray'ın paylaştığı filmle ilgili Almanya'da yaşanan skandallar bununla da sınırlı kalmadı.

BİR SİNEMADA KAVGA ÇIKTI
Filmin yurt dışı dağıtımcısı A&F Media'ya göre; ülkedeki bir sinemada yetkililer ve gurbetçiler arasında arbede çıktı. Filmi seyretmekte ısrar eden vatandaşlar ile yetkililer arasındaki kavgaya polis müdahele etti. Bu arada film; Çanakkale Savaşı'nda kardeşi Hasan'ı korumak için cepheye giden keskin nişancı Muhsin'in öyküsünü anlatıyor.

YiNE AYNI HiKAYE
Alman yetkililer, geçtiğimiz yıl ülkelerinde gösterime giren "Fetih 1453" için de benzer bir skandala imza atmıştı. Film; ülkede "+16" yaş uygulamasıyla vizyona sokulmuş; filme getirilen bu yasak gurbetçilerin tepkisini çekmişti.

ALMANLAR DA SAVAŞTAYDI!
Yıl 2013'te Alman yetkililer; Türkiye'nin geçmişini anlatan tarihi filmlere tepki koyarken; bundan yıllar önce durum çok farklıydı. "Çanakkale: Yolun Sonu"nun anlatıldığı savaşta da; Alman Komutan Liman Von Sanders Türk cephesindeki yerini almıştı. Almanlar da bunun üzerine savaşı anlatan birçok kitap ve makale yayınladı.