Alışverişte Çin mallarına dikkat

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Eylül 2011 Güncelleme 09 Eylül 2011, 00:00
Alışverişte Çin mallarına dikkat

İÇİNDEKİLER

Yeni eğitim sezonu başlıyor, öğrenciler heyecanla ilk ders zilini bekliyor. Yeni önlükler, cicili bicili çantalar, rengarenk kitaplar, mis kokulu silgiler... Tüm bunlar öğrencilerin heyecanına heyecan katmaya yetiyor. Çocuklarını mutlu etmek isteyen aileleri ise bir masraf telaşı sardı ki sormayın. Çocuklar, çanta, kalem, boya istiyor, dar gelirli aileler nasıl ucuza alabilirim diye düşünüyor.

UZMANLAR UYARIYOR
Ancak okul ihtiyaçlarını ucuz yoldan edinmek isteyen velilerin yolu Çin mallarına çıkıyor. Uzmanlar ise velileri ucuz Çin mallarına karşı uyarıyor. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Av. Şükran Eroğlu, okul gereçleri için fiyatların değişkenlik gösterdiğini söyledi. Fiyatlardaki değişkenliğin Çin mallarından kaynaklandığını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu: "Kalem, silgi, çanta, defter gibi ürünlerde Çin mallarında ucuzluk var. Bunların, kanserojen madde içeren malzeme ve boya içerip içermediğine dikkat etmek gerekiyor. Türkiye'ye girişte bunların yeterli denetlenmediğini düşünüyorum. Bu nedenle son denetçi tüketici olmalı, fiyattan ziyade kaliteye önem verilmeli. Gerekirse daha fazla para verip güvenli malı tercih etmeli." Kokulu kırtasiye malzemelerinden de uzak durulması uyarısında bulunan Eroğlu, kırtasiye malzemesi alırken, ahşap gibi doğal ürünlerden yapılanların tercih edilmesini gerektiğini vurguladı.

KALİTESİZ ÜRÜN ALIRSANIZ ASLA KAR EDEMEZSİNİZ...
Formalar okuldan okula değişse de beyaz gömlek ve gri pantolon en çok satılan ürünler arasında.
Henüz formaya geçmeyen okullar için mavi, lacivert önlükler de reyonları süslüyor. İlkokul çocuğu için pantolon fiyatları 10-15 lira civarı. 20-25'e de pantolon bulmak mümkün tabii. Önlükte, pantolonda ve gömlekte de fiyatlar ürünün kalitesine göre değişiyor. Önlük fiyatları kullanılan kumaşın ve işçiliğin kalitesine göre 15 ile 40 TL arasında değişiyor. Satıcılar, velilere "Kalitesiz ürün alıp kar edeceğine kaliteli ürün al, uzun soluklu kullan" tavsiyesinde bulunuyor.