Folik asit deposu

İçeriğinde bol miktarda folik asit bulunan avokado, bu sayede hücre yenilenmesinde önemli rol oynar. E vitamini ise antioksidan etkisiyle hücre zarlarını zırh gibi koruyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Temmuz 2011 Güncelleme 23 Temmuz 2011, 00:00
Folik asit deposu

İÇİNDEKİLER

Kalsiyum, magnezyum, fosfor ve az miktarda da demir var avokadoda. En yüksek miktarda içerdiği vitaminler ise A ve B6 vitaminleri ile folik asit. Folik asit, özellikle hücre yenilenmesi için çok önemli bir vitamin. B6 Vitamini 'piridoxin' olarak da bilinir ve vücutta bu kadar fazla hayati fonksiyonu bir arada destekleyen başka bir vitamin yoktur.
Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmalarının hepsinde birden rol alır ki cildimiz bu üç maddenin bileşiminden oluşur. Bu üç madde aslında yalnızca cildimizin değil tüm bedenin yapı taşlarıdır ve dolayısıyla cilt sağlığı ve güzelliği vücudumuzun içerisinin aynasıdır.

ÇEYREK VOKADO YETERLİ
Yağda eriyen bir vitamin olduğu için çok az meyvede bulunan E vitamini de içeriyor ki; bu vitamin kuvvetli antioksidan özelliği ile hücre zarlarını oksijen artıklarına karşı zırh gibi korumakta. İçerdiği C vitamini de azımsanamayacak miktarda bu meyvenin.
C vitamini de çok kuvvetli bir antioksidan ve işin güzel yanı bu antioksidan maddeler bir arada alınıyor bu yağlı meyveyle. Antioksidan güç deyince atlamamamız gereken bir değer daha mevcut avokadoda, o da 'glutatyon'. Bu madde, zaten hücrelerimizde bir miktar bulunan ve hücre zarını oksitlenmeye yani 'paslanmaya' karşı koruyan savunma sistemimizin bir parçası. Çok fazla miktarda tüketilmesi gerekmiyor. Bu faydaları elde etmek için, günde 1/4 avakado tüketmek yeterli. Bunu da rahatlıkla salata ve söğüşlerde tüketebilirsiniz eğer alışkanlık haline getirmeyi başarabilirseniz. . Özellikle ekşi ve acı lezzetlere çok yakıştığını size hatırlatmak isterim. Avokadoyu ezerek bir miktar havuç suyuyla karıştırırsanız, lezzetli ve yumuşak kıvamlı bir salata sosu elde etmiş olursunuz. Avakado yağı, kozmetikte oldukça gözde ama tıbbi önemi de göz ardı edilecek gibi değil. Öncelikle 'yangı giderici' etkisi ve güçlü nemlendirici özelliği nedeniyle egzema ve sedef hastalıklarında bile kullanılıyor. Cildimizin güneş ışınları karşısında çok fazla kuruduğu şu günlerde hem nemlendirici etkisi hem de antioksidan gücüyle önemli bir doğal kozmetik.

TAŞIYICI YAĞ ÖZELLİĞİ VAR
AVOKADO yağı, aynı zamanda iyi bir 'taşıyıcı yağ' özelliğine sahip. Birlikte uygulanan diğer yağların cilde nüfuz etmesine yardım eder.
Özellikle susam ve buğday yağlarına eşit miktarda avokado yağı karıştırarak deniz ve güneş sonrası tüm vücudunuza masaj yaparak yedirmenizi öneriyorum.
Cildinizi hem içten hem de dıştan nemlendirecek bu mucizevi gıdaya yazın mutfağınızda mutlaka yer açın diyorum.