Konsantre antioksidan

Doğanın mucizelerinden biri olan ARI POLENİNİN yalnızca 1 gramında antioksidan bombalar mevcut

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Temmuz 2011 Güncelleme 16 Temmuz 2011, 00:00
Konsantre antioksidan

İÇİNDEKİLER

ARI poleni, Eski Mısır ve Çin uygarlıklarında hem ilaç hem de fiziksel yenileyici olarak kullanılmış olan bir 'doğa harikası' besin takviyesi. Modern tıbbın 'babası' kabul edilen Yunan hekimi Hippokrates, 2 bin 500 yıl önce arı polenini 'iyileştirici' olarak kullanmış. Halen tüm dünyada 'gençlik iksiri' olarak rağbet gören bu arı mucizesinin birçok farklı etkisinden daha önce bu köşede bahsetmiştim size ama bugün sıra cilt sağlığı üzerine olan etkilerinde... Arı poleni akıl almaz bir formüle sahip, o küçücük zerre, vitamin, mineral, amino asit ve canlı enzimlerle adeta 'donatılmış'. Bileşimi araştırıldığında yüzde 21.2'sinin protein, yüzde 48.5'inin karbonhidrat, yüzde 9.9'unun ise yağ asitlerinden oluşturduğu görülür. Yüzde 3.5'u kül, yüzde 14.2'si ise liften ibaret ancak sırrı bunlarda değil.
Hacim olarak bunlardan çok daha azını teşkil eden canlı enzimler, yenileyici hormonlar ve çok yüksek miktarlarda konsantre şekilde içerdiği vitamin ve minerallerde. Antioksidanlardan da oldukça zengin bu mucizevi gıda çok önemli çünkü cildimiz güneşin 'oksitleyici' hasarlarını ancak güçlü antioksidanlarla tamir edebiliyor. Yalnızca 1 gr. arı poleninin antioksidan gücüne inanamazsınız, konsantre bir antioksidan gibi adeta. Antioksidan bombaların en güçlüleri mevcut bu küçücük zerrelerde. Domatesteki likopen, balıktaki, kabuklu deniz ürünlerindeki, cevizdeki, susam ve çikolatadaki selenyum, kara üzümdeki ve nardaki flavonoidler, portakaldaki, kivideki ve brokolideki C vitamini, süt kaymağındaki ve fındık yağındaki E vitamini, havuçtaki ve balkabağındaki karotenoidler, konsantre halde sıkışmışlar bu minik rengarenk 'kraliçe arı besininde'. 'Anti-geno-toksik' etkisi de var polenin, bu etki hücre genomunu yani DNA'yı koruyucu etki demek ki bunun güneş karşısında ne kadar önemli olduğundan bu yazı dizisinin başında bahsettim. Güneş ışınlarının deri hücrelerinin DNA'sına zarar verdiğini düşünecek olursak bu besin takviyesinin yazın da ne kadar önemli olduğu çıkıyor ortaya.
Sağlıklı bir erişkin insan için günde bir çay kaşığı yeterli, daha fazlasına gerek yok. Ancak bala karşı allerjiniz varsa arı poleninden de uzak durmanız gerekiyor. bu doğa harikasını güvenilir yerlerden satın almanız çok önemli, bir de buzdolabında, ağzı sıkı kapalı cam kavanozlarda saklamanız.

POLEN MASKESİ YAPIN
Arı poleninden maske olarak faydalanın. Özellikle tatil dönüşü cildinizi toparlamak için oldukça etkili.
İşte size pratik bir formül: 1 çay kaşığı arı poleni, 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı, 1 yumurta sarısı.
Tüm malzemeyi iyice karıştırın ve göz çevresi hariç tüm yüzünüze ve boynunuza sürün.
Yarım saat sonra yüzünüzü yıkayın.
Eğer cildiniz çok hassas değilse, yıkamak yerine, elinizle yuvarlak hareketlerle ovuşturarak 'peeling' şeklinde maskeyi çıkarabilirsiniz.