İçi dolu sağlık

En bereketli meyvelerin başında gelen nar; güçlü bir antioksidan deposu. Nar, tansiyona da etkili...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Haziran 2011 Güncelleme 26 Haziran 2011, 00:00
İçi dolu sağlık

İÇİNDEKİLER

Bereketli bir meyve olan narın antioksidan gücü diğer meyvelerin çok ötesinde... Hatta yeşil çaydan ve hatta o üzerinde çok durulan kırmızı şaraptan üç kat daha güçlü... 'Serbest radikal' diye adlandırdığımız istenmeyen oksijen yan ürünleri, Alzheimer'dan erken yaşlanmaya, kronik dejeneratif hastalıklardan kansere kadar pek çok hastalıktan sorumlu tutuluyor. Bu nedenle de güçlü antioksidan özelliği olan maddeler, birçok hastalığa birden etkililer, bunların koruyucu gücünden faydalanmak ve birçok hastalıktan aynı anda korunmak, akıllıca ve nar, bunların en kuvvetlilerinden.
Yüksek tansiyon, çağımızın en sık rastlanan ve en tehlikeli hastalıklarından biri. İşin çarpıcı yanı ise şu: Tüm vücuda verdiği o kadar hasara ve hayati tehlike oluşturan bir problem olmasına rağmen, önlenebilir bir hastalık. Yüksek tansiyonu doğal yöntemlerle önleyen meyve ve sebzelerin en kuvvetlisi nar.

YAŞLANMA KARŞITI
Bilimsel bir dergide yayınlanan, ABD'de John Hopkins Üniversitesi kaynaklı bir çalışmada narın anti-aging (yaşlanma karşıtı) etkileri ile kalp ve damar sağlığına olan faydalarından bahsedildi. Bu derlemede, nar suyu tüketiminin kan basıncı kontrolünde etkili olabileceğinden bahsedildi ve kandaki ACE adlı damarları daraltan bir maddeyi bloke ettiğinin üstünde duruldu ki biz bu 'ACE-inhibitörleri' diye adlandırdığımız ajanları, tansiyon ilacı olarak kullandırıyoruz hastalara.

DAHA ETKİLİ
Eğer tansiyonunuz, normal sınırları aşmadı ve yalnızca üst sınıra yakın veya üst sınırda ise ilaç yerine günde 2 bardak nar suyu içmek, her gün bir saat de yürüyüş yapıp, doymuş yağlar diye adlandırdığımız margarin ve hayvan yağlarından uzak durmak, ilaç kullanmaktan çok daha akıllıca olur ve sizi ömür boyu ilaca bağlı yaşamaktan kurtarabilir diye düşünüyorum.

MEYVESİ KADAR SUYU DA FAYDALI
NAR suyundaki tanenlerin 'ateroskleroz' diye adlandırdığımız damar sertleşmesini önleyici etkileri de var, zaten yüksek tansiyon hastalarında zemindeki en önemli problemlerden biri damar sertleşmesi.

BU meyvenin güçlü antioksidan etkisi de onu iyi bir damar koruyucu yapıyor aynı zamanda, damarların oksitlenmesini önleyerek hem sağlığınıza hem de güzelliğinize fayda sağlıyor çünkü damar sağlığı demek sağlık ve de güzellik demek.