Gebe kalma şansı bir ayda sadece 4 gün

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Şubat 2011 Güncelleme 27 Şubat 2011, 00:00
Gebe kalma şansı bir ayda sadece 4 gün

İÇİNDEKİLER

İNFERTİLİTE (kısırlık) söz konusuysa tedaviye ilk olarak çiftleri bilgilendirmeyle başlanmalıdır. Cinsel ilişkilerin, yumurtlama ile hem zaman, senkron olmasından emin olunmalıdır. Yumurtlamanın adetin başlangıcından itibaren sayarak ortalama 12-16. günler arasında olduğu çiftlere anlatılmalıdır. Dolayısıyla cinsel ilişkilerin bu dönemde olması gerektiği söylenmelidir.

CİNSELLİK GÖREV DEĞİL!
Cinsel ilişkiler çiftlere görev gibi önerilmemelidir. Çünkü bu, çiftler üzerinde baskı oluşturup psikilojik olumsuzluklar yaratabilir. Cinsel ilişki sonrası kadına 10-20 dakika yatması öğütlenmelidir. Ayrıca cinsel ilişki sonrası banyo veya taharet yapar, abdest alırken asla vajinal yıkama yapılmaması, boydan dış yıkama ile yetinilmesi gerektiği anlatılmalıdır. Çünkü derin vajinal yıkama esasında bir korunma yöntemidir.

SPERM KALİTESİ ÖNEMLİ
Erkekte semen (sperm) tahlili ilk yapılması gereken tetkiklerdendir. Semen (sperm) analizi ile sperm sayısı sperm hareketliliği ve yapısı hakkında normal ve normal dışı verileri anlamaktayız. Sperm hücresi bulunmuyorsa bu duruma azoospermi denilmektedir. Bu durumda epididim veya testisden sperm elde etme yoluna gidilebilir. Bu metodlar kısaca TESE, TESA, MESA, PESA gibi sperm elde etme yöntemleridir.

TÜPLER YIKANMALI!
Kadının jinekolojik muayeneleri yapıldıktan sonra, tüplerin ve rahmin yapısını anlayabilmek için rahim filmi çekilebilir. (HSG=histero-salpingografi) Ayrıca daha kolay bir yöntemle rahim ve tüplere özel sıvı vererek tüplerin yıkanması ve açılması sağlanabilir. (Hidrotubasyon) Çoğu zaman bu işlemden sonra gebelikler başka bir işleme gerek kalmaksızın oluşabilmektedir.

PSİKOLOJİK YAKLAŞIM
Tüm tedavilerin başında psikolojik yaklaşım ve psikolojik eğitim şarttır. PSİKOSOMATİK yaklaşım mutlaka devreye sokulmalıdır. Doğal yollar, basit öneriler ve bilgilendirmelerden sonra gebelik sağlanamamışsa sırasıyla en basit yöntemlerle ÜREMEYE YARDIMCI METOTLAR'a geçilebilir.

OVÜLASYON NEDİR?
YUMURTLAMASI olmayan veya düzensiz yumurtlayan kadınlarda yumurta gelişmesini ilaçlarla, tablet (klomifen sitrat) veya iğnelerle (gonadotropinler) sağladıktan sonra yumurtlama çatlatma iğnesiyle (hCG) gerçekleştirilir. Bundan sonra ise aşılama (suni döllenme) yapılır. Aşılama için uyarılan yumurtalıkta ikiden daha çok yumurta oluşması arzu edilmez. Bu ilaçlarla yumurtalıklarda oluşan folliküller (kesecikler) belli bir büyüklüğe yani 18- 20 mm'ye ulaşana kadar uyarmaya devam edilir ve bu folliküller özellikle ultrosonografi ve hormon tahlilleriyle takip edilir. Follilüllerde amaçlanan büyüklüğe ulaşılınca, keseciği çatlatma iğnesi (hCG) yapılır ve yumurtanın serbest kalması sağlanır. Kesecikten çıkan yumurta kısmen kendi hareketi, daha çok da fallop tüplerinin peristaltik hareketleriyle rahme doğru yol alır. hCG iğnesinden ortalama 36-40 saat sonra aşılama işlemi yapılır.


Op. Dr. TÜRKER KAVAS