1 yıl içinde gebelik yoksa bilgilenin!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Şubat 2011 Güncelleme 26 Şubat 2011, 00:00
1 yıl içinde gebelik yoksa bilgilenin!

İÇİNDEKİLER

BAŞLARKEN
Her canlı çok büyük özenle yaradılmıştır. Yaradılışın amacı, canlının yaşaması ve neslini devam ettirmesidir. İnsanın görevi yaşamak, yaşarken düşünmek ve üremektir, yani sahip olduğu genetik enformasyonu ileriki nesillere taşımaktır. Yaradan, üremeyi kolaylaştırmak ve üremeyi kendi haline veya canlının insiyatifine bırakmamak için genetik enformasyonu, cinsel arzularla, özellikle annelik, babalık dürtüleri ve içgüdüleriyle donatmıştır. Aslında yaşam sevmekle başlar. Her şeyin sevmekle başladığı gibi... Sperm yumurtayı, döllenmiş yumurta (embriyo) uterusu, yani yerleşeceği yeri severek yuvalanır ve yaşamı severek gebeliğe devam eder.

ÜREME KABİLİYETİ (FERTİLİTE)
Fertilite, gebe kalabilme ve gebe bırakabilme kabiliyetidir.
Kız çocuğunda (kadında) doğurganlık ergenlik çağında ilk adetini görmekle (menarş ile) başlar ve adetten kesilme dönemine yani menapoza kadar devam eder. Kız çocukları dünyaya geldikleri anda yumurtalıklarında taşıdıkları yumurta sayısı sabittir ve çoğalmaz.
Yani kız çocukları doğduktan sonra yeni yumurta hücreleri üretemezler.
Bu yumurtalar belirli sırayla gelişir olgunlaşır ve içinde bulundukları keseciklerin (folliküllerin) çatlamasıyla serbest kalırlar yani yumurtlama oluşur. Bu yumurta rahime doğru yolculuğa başlar. Böylece döllenebilme yolunda ilk adım atılmış olur. İlk adet ortalama 12 - 14 yaşlarında, menapoz ise 42 - 46 yaşları dolayında gerçekleşir. Erkekte ise fertilite yani gebe bırakabilme potansiyeli, yaşlılıkta da devam eder. Ancak gerek ereksiyondaki azalma gerekse diğer hormonal düşüşler bu kapasiteyi azaltabilir.

KISIRLIK (İNFERTİLİTE)
İnfertilite, bir çiftin herhangi bir korunma yöntemi uygulamadığı halde, 1 yıl süreyle düzenli cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik oluşamaması durumudur.
Günümüzde evlenen her sekiz çiftten birisinde bu olumsuzlukla karşılaşmaktayız. Böyle bir durumda ilgili doktorlara başvurmayı önermekteyiz.
Ancak, kadın yaşını dikkate almak
Eğer kadın 30 yaşının üzerindeyse 1 yıl beklemek yerine 6. ayın sonunda doktora müraacat edilebilir. Ayrıca daha evvel geçirilmiş kadın hastalıkları kadın ameliyatları veya erkekte geçirilmiş genital organ ameliyatları ve hastalıkları söz konusu ise bu başvuru yine daha erken olmalıdır.

ORTAK BİR SORUN!
İnfertilite sorunu çiftlerden sadece birinin sorunu değil çiftlerin ortak sorunudur.
Böyle bir durumda asla suç ve suçlu sözcükleri kullanılmamalıdır. Olsa olsa problem veya olumsuzluk sözcükleri kullanılabilir. İnfertilite'ye yol açan sorunların %40 kadından, %40 erkekten kaynaklandığı ve geriye kalan %20'lik bölümün nedenleri bugünün şartlarında aydınlatılamayan (idiopatik infertilite) etkenlere bağlanmaktadır.


Op. Dr. TÜRKER KAVAS