Düzenli takip şart!

Kan şekerinin istenmeyen bir seviyeye düşmesi olarak adlandırılan hipoglisemiyi önlemek için diyabet hastalarının doktor kontrollerini aksatmaması gerekmektedir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Şubat 2011 Güncelleme 23 Şubat 2011, 00:00
Düzenli takip şart!

İÇİNDEKİLER

Hipoglisemi, kan şekerinin istenmeyen bir seviyeye düşmesi ve hastada ciddi problemler yaratmasıdır. Kan şekeri 50-60 gibi seviyelerin altına inince hasta bunu hisseder. Önce acıkma hissi, gerginlik, soğuk terleme, çarpıntı hissedilir. Eğer hemen hızla kana karışabilen şeker türevleri alınmazsa bunu bilinç bozuklukları izler. Bilinç bozuklukları geçici olup kan şekeri kısa sürede düzeltilirse geçer, yoksa komaya kadar gider.

ÖĞÜNLER ATLANMAMALI
Bilinci tamamen kapalı, komada olan diyabetik hastaya şeker ölçümü yapılamamışsa bile hipoglisemi olduğu düşünülerek ağızdan alamayacağı için şeker içeren serum takılmalıdır. Bilinç bozuklukları bazen aşırı sinirlilik, saldırganlık, karakter değişikliği ile gidebilir.
Örneğin, hiç öyle bir huyu olmadığı halde hipoglisemi atağı sırasında ağzını bozan hastalar vardır.
Hipoglisemi genellikle tedavinin iyi ayarlanamaması veya hastanın tedavisine dikkat etmemesi sonucu gelişir. Aldığı şeker düşürücü ilaçlar fazla gelirse, ya da hasta yemesi gereken öğünleri atlarsa doğal olarak kan şekeri düşecektir. Diyabet olmayan kimselerde de şeker düşüklükleri olabilir. Bunlar daha hafif seyreder ve önemli bir kısmında belli bir sebep bulunmaz. Ancak bir kısım hastada glukoz metabolizmasındaki bozukluğa bağlı gelişir ve yaklaşmakta olan diyabetin habercisi olabilir. Bu nedenle bu tip yakınmalar doktor tarafından değerlendirilmeli ve gerekirse şeker yükleme testi yapılmalıdır.

İLAÇLARININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Her ilacın yan etkisi farklı olsa da diyabet ilaçlarının önemli bir kısmı hipoglisemiye yol açabilir. Aslında bu gerçek bir yan etki sayılmaz çünkü bu ilaçların amacı kan şekerini düşürmektir. Ancak yine de tedavide daha az hipoglisemi yapan ajanlar tercih edilir. İlaçlar karaciğer fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir ama bu pek sık değildir. Bazıları bağırsak bozuklukları ve gaz, bazıları kilo alma ya da ödem gibi yan etkilere yol açabilir. Bunları yaşamamak için takiplere düzenli gidilmelidir.