Hayat tarzını değiştirin

Yaşam şartları, işleri kolaylaştırırken günlük egzersiz şansını ortadan kaldırıyor. Diyabetten korunmak için hayat tarzını değiştirmek gerekiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Şubat 2011 Güncelleme 22 Şubat 2011, 00:00
Hayat tarzını değiştirin

İÇİNDEKİLER

Egzersiz tedavisi aynı beslenme tedavisi gibi hastaların uygulanmasını zor bulduğu bir tedavi yaklaşımıdır. Bu günlük modern yaşamımız içinde teknolojik olanakların da katkısıyla iyice azalmış hareket miktarına alışmış olmamıza bağlıdır. Bir diğer sebep ise hareket etmek için niyet olsa da bunun için bulunamayan zamandır. Burada yine alışkanlıkların değiştirilmesi önem kazanır.

TEKNOLOJİ ŞİŞMANLATIR
Toplumlarda giderek azalan günlük fiziksel aktivite miktarı sağlığı ciddi şekilde tehdit eder hale gelmiştir.
Aslında araca daha az binmek, dışarıda daha çok vakit geçirmek, oturmak yerine daha çok ayakta durmak, temizlik, bahçe gibi ev işlerini yapmak, asansör ve yürüyen merdivenleri daha az kullanmak, bilgisayar ve televizyon karşısında daha az zaman geçirmek, telefon ve internet ile yapılabilecek bazı işlerimizi yerine giderek yapmak fiziksel aktivitenin artırılmasına birkaç örnektir. Egzersiz ise sağlık ve fiziksel form düzeyini geliştirmek için düzenli uygulanan şiddeti ve süresi belli, planlı fiziksel aktivitelerdir.
KAS KİTLESİ KORUNUYOR
Haftada üç gün en az yarım saatlik egzersiz yeterli bulunabilirken bugün artık hergün uygulamanın daha faydalı olduğunu biliyoruz
. Egzersiz sırasında artan enerji tüketimi egzersiz sonrasında da bir süre devam eder.
Bazal metabolizma hızı artar. Enerji dengesi negatife döner ve kilo kaybı olur. Yağ dokusu azalırken kas kitlesi korunur. Kişi kendisini daha iyi hisseder ve vücutta fizyolojik faktörler düzelir. En önemlisi hastalık ve ölüm riski azalır.
Kardiyometabolik iyilik hali için yapılacak egzersizin orta şiddette olması ve yarım saatten az olmaması önerilir. Şiddet, pratikte kalp hızının 110-125 arasında olması olarak özetlenebilir. Egzersiz tipi ise çoklu kas gruplarını çalıştıran izotonik tip olmalıdır. Bunlar koşu, bisiklet, yüzme, tempolu yürüyüş, aerobik olarak özetlenebilir. Diz problemi olanlarda uzman önerisi ile bisiklet veya yüzme tercih edilebilir.
Tip 2 diyabet tedavisinde ne zaman insülin alınır?
Ağızdan kullanılan haplar genellikle uzunca bir süre kan şekerini kontrol etmekte yeterli olur. Tanı konduktan bir süre sonra pankreasın insülin salgılama kapasitesi iyice azalınca haplar yetersiz kalır ve tedaviye insülin eklenmesi gerekir. Bu konuda ortalama süre 10 yıl civarındadır. Tip 2 diyabette insüline genellikle günde tek doz enjeksiyon ile başlanabilir ve yıllar içerisinde enjeksiyon sayısı artırılabilir. Tip 2 diyabet olup daha agresif seyir gösteren hastalar da vardır.

Tip 2 diyabet ilaçları ne derece etkilidir?
Günümüzde diyabet tedavisinde hızla gelişmeler olmakta yeni ilaçlar kullanıma sunulmaktadır.
Her birinin ayrı avantajları ve doğal olarak bazı dezavantajları ya da yan etkileri vardır. Tedaviyi düzenleyen hekim, hastanın özelliklerini göz önüne alarak ona uygun bir ilaç tedavisi ve takip planlar. Hastalarda birden çok ilacın beraber kullanılması icab eder. İlaçlar birbirini tamamlayacak tarzda kombine edilirse başarı artar. Diyabetin doğal seyrinde yıllar içerisinde kan şekerini kontrol etmek için daha çok ilaca ihtiyaç duyulur. Bu pankreas hücrelerindeki harabiyetin artışı ile paralel gider.