Her durumun açıklaması var

Kadınlar hakkında efsaneleşmiş birçok durumun aslında mantıklı birer açıklaması var! Bilimsel araştırmalar, klişelerin nedenlerini ortaya koyuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Şubat 2011 Güncelleme 15 Şubat 2011, 00:00
Her durumun açıklaması var

İÇİNDEKİLER

Kadınlar sulugözdür, sarışınlar aptaldır, kadın şoförlerden korkulur, kadınlar zengin erkekleri beğenir… Kadınlar hakkında genellemeler yapıldığında, hatta dünya çapında, bazen bu klişeler söz bulur.
Peki nereden çıkmış bu klişeler? İşte kadınlarla ilgili klişeler hakkındaki gerçekler.

KADINLAR SULUGÖZLÜDÜR
Bir kadın bilumum şeyden ötürü ağlamaya meyillidir. Peki bu nereden gelir? Histeri kelimesi, bu aşırı duygusallık durumunu en iyi tanımlayan kelimedir. Histeri kelimesi Yunanca'da rahim anlamına gelen hustera kelimesinden üremiştir. Tesadüfe bakın! Bu etimolojik açıklamanın yanı sıra, kadınların bu 'ağlak' imajı biraz da Doğa Ana'dan kaynaklanır. Çünkü kadınlarda bulunan; süt üretimi, adet düzeni ve üreme fonksiyonlarından sorumlu olan prolaktin hormonu aynı zamanda süt salgılanmasının yanında gözyaşı salgılanmasını da temin eder.

SARIŞININ ADI VAR
Genelde birçok insan sarışın doğar, ama bu sarı saçları yaşam boyu aynı doğallıkla tutabilene pek rastlanmaz. Genelde yaş ilerledikçe kestane rengini alan sarı saç, bu nedenle erkek aklı için çok basit bir işlem doğurur: "Sarışınlık eşittir gençlik." Haliyle genç kadın da her erkeğin hayalini süsleyen bir olgudur. Onlar için sarışında bir kadın, berekettir, gençliktir ve sağlıktır. Ancak esmerin tadı da unutulmazdır!

KÖTÜ ŞOFÖR DAMGASI
İstatistiksel araştırmalar kadınların erkeklere nazaran daha hafif hatalar (turuncuda geçme, ufak sürtmeler gibi) yaptığını göstermekte. Belki beyin işleyişi ve güvenlik anlayışı açısından kadınların araba kullanma yeteneği daha az olabilir; ama bu aynı zamanda onların tehlikeden uzak şoförler olduğunun da bir kanıtıdır.

ERKEKLER DAHA GÜÇLÜ
Öncelikle fiziksel güç söz konusu olduğunda, erkeklerin üstünlüğü elbette inkar edilemez. Ama kırılganlık, zayıf bünye gibi durumlar için aynı şey asla söylenemez.
Sadece kadınların doğuştan var olan hormonal döngüsü bazen vücutlarının boyun eğmesine ve elbette her ay belli dönemlerde daha hassas olmalarına yol açar. Fakat okul başarısı, yaşam umudu, intihar oranları gibi istatistiklere baktığımızda da kadınların fazlalıkta olduğu görülüyor.