Bu özelliklerinden ötürü, zayıflamaya yardımcı diyetlerde mantar çorbası ile yemeğe başlamak oldukça akıllıca olur. Proteininin yüksek olması da zayıflama programlarında önemli kılıyor bu gıdayı çünkü protein vücutta en uzun aşamalarla yapıtaşlarına ayrılan besin türü, yani bu gıdayı sindirirken de kalori yakıyorsunuz. Ayrıca kilo verirken en korkulan şey, sarkma, yani bağ dokusundaki kollajenin azalması ve yüksek proteinli diyetler bu kaybı en aza indirgiyor çünkü kollajen de yapısal olarak bir tür protein. Yüksek protein içeriğinden ötürü 'vejeteryanların eti' lakaplı bu sebze fazlasıyla hak ediyor bu lakabı çünkü yalnızca proteini değil çoğunlukla hayvansal gıdalarda bulunan ve vejeteryanlarda sıklıkla eksikliği görülen 'B 12' vitaminini de bolca içeriyor. B 12 vitamini kemik iliğindeki kan yapımı ve sinir hücrelerinin işlevi için oldukça önemli, hayati bir vitamin. Vücuttaki etkileri sadece bir vitaminden çok daha öte aslında, eksikliğinde kansızlıktan hafıza ve öğrenme bozukluklarına kadar pek çok istenmeyen durum meydana geliyor. Ancak B 12 vitamini mantarın dış kabuk kısmında en yüksek düzeyde bulunuyor bu yüzden bu kısmı soymak yerine mantarı yıkamadan önce sirkeli suda yarım saat kadar bekletip, kabuğunu soymadan temizlemeniz daha uygun olur diye düşünüyorum. Et yemiyorsanız, bu vitaminin kandaki değerini mutlaka ölçtürmenizi ve hemen her yemeğe mantar eklemenizi öneriyorum.
ALIRKEN DİKKAT EDİN!
Mantarın yenilebilir cinsten olması ve bir uzman tarafından zehirli mantar olmadığının saptanması en önemli detay. Bunu biz yapamayacağımıza göre, satın aldığımız ürünün güvenilirliğinden emin olmamız gerekiyor. Mantarın taze olması da çok önemli, mantar tazeliğini yitirirken vitamin içeriğini de aynı oranda yitiriyor. Tazeliği kontrol ederken en önemli püf nokta mantarın sertliği, elimizle mantara bastırdığımızda içeri çökmemesi gerekiyor. Konserve ürünleri tercih etmenizi önermiyorum, taze ve dondurulmuş olanları besin değeri açısından daha sağlıklı buluyorum. Sağlıkla ve mutlulukla kalın.