Orta yaş krizi cinselliği bitirmesin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ekim 2010 Güncelleme 19 Ekim 2010, 12:06
Orta yaş krizi cinselliği bitirmesin

İÇİNDEKİLER

Gerek erkeğin gerekse kadının yaşadığı orta yaş sorunları cinsel özgüven kaybının önemli nedeni olabilmektedir. Menopoz dönemi kadında sancılı bir şekilde kendini gösterebilir. Artık yaşlandığını çekici olmadığını karşı cins tarafından beğenilmediğini düşünen kadın cinsel hayatına son verme eğilimine girer.
Erkeklerde de orta yaşla birlikte görülen hormonal değişimler, cinsel yetersizlik eski ben değilim duygusu beraberinde cinsel özgüven eksikliğini yaratabilmektedir.
Vücudun içinde ve dışında oluşan değişiklikler hormonlar sayesinde gerçekleşirler. Büyümeyi gelişmeyi üreme sistemini kontrol eder aynı zamanda hormonlardaki iniş ve çıkışlar duygu durumumuzu, ruh halimizi belirler. Depresyon, psikolojik sorunlar, tiroid bozuklukları, sağlıksız diyetler hormon dengesini bozarak adet düzensizliklerine neden olur.

EYVAH! KOCAM ORTA YAŞ KRİZİNE Mİ GİRİYOR?
Şüphesiz orta yaş dönemi erkeğin hormonal ve psikolojik açıdan bir çok değişimler yaşadığı periyottur. 45 -50 yaş arasında belirginleşen bu dönemde bir çok erkek hayal kırıklığı, öfke, umutsuzluk, korku gibi duygular içinde sürüklenebilmekte, artık gençlik yıllarının geride kaldığının farkına varmasıyla bir takım davranış değişimleri gösterebilmektedir.

Pek çok hanım eşinin değiştiğinden hatta tuhaflaştığından; spor bir araba almaktan bahsettiğini, kırışıklık kremleri kullanmaya spor ve diyet yapmaya başladığından söz eder. Bu evrede erkekler psikolojik olarak yaşlanmadıklarının ispatı içindedirler. Andropoz olarak adlandırılan bu süreç içinde yaşanan psikolojik değişimler aile düzenini etkileyebilmektedir.
Bu süreçte yıllar boyu süren evliliklerin bitme noktasına geldiği biliniyor. Ancak eşler arasındaki anlayış ve tutumun bu dönemin atlatılmasında oldukça önemli olduğunu unutmamak gerekir

YÖNETİMİ ELE ALIN!
Erkeklerde yaşlanmaya bağlı olarak erkeklik hormonu olarak adlandırılan testosteronun kandaki seviyesinin azalmasına andropoz adı verilmektedir. Erkekte testosteron hormonunun azaldığı andropoz dönemi sadece psikolojik ve cinsel değişimlerin yaşandığı değil bazı sağlık sorunlarının da ortaya çıkabildiği bir dönemdir. Çünkü testeron hormonu yalnızca cinsel fonksiyonu yöneten bir hormon değildir. Kaslar, kemik yoğunluğu üzerinde ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde etkili rol oynar. Kalp krizinin erkekleri tehdit ettiği bir dönemdir de. İşte bu dönemin bilincinde olan hanımlar gerek eşlerine verecekleri psikolojik destek, gerekse sağlıklı ve kaliteli bir yaşam planlamasıyla iyi bir kriz yönetimi oluşturabilirler.