Işıklar diyarı

Dünyaca ünlü plajı Ölüdeniz'iyle, bir hayalet şehri andıran Kayaköy'üyle, eşsiz tarihi ve doğasıyla dolu dolu güzel bir hafta geçireceğiniz bir yer Fethiye.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Temmuz 2010 Güncelleme 13 Temmuz 2010, 00:00
Işıklar diyarı

İÇİNDEKİLER

Bir zamanların Telmessos'u (Işıklar Diyarı) Fethiye, bugün hem doğası, hem de tarihiyle büyülü bir yer. Fethiye'ye yaklaştıkça ve içerilere girdikçe şehrin büyüsüne kendinizi kaptırmamanız mümkün değil. Fethiye'deki tarihi kalıntıların çoğu Likya ve Roma kültürünü yansıtıyor. Aşağıdaki düzlükten bile başınızı kaldırıp baktığınızda yamaçta Kral Amintas anısına inşa edilen Amintas Kral Mezarı'nı göreceksiniz. Anıt Mezar'a yaklaştıkça, büyüklüğü karşısında hayranlık duyacaksınız. Fethiye şehir merkezinin çevresindeki en tanınan plajlar Çalış ve Karagözler plajları. Otel ve önündeki plajla kendinizi sınırlamak istemiyorsanız Fethiye'de dolaşacak çok yer bulacaksınız. Hemen Karagözler ve limanı geçtikten sonra başlayan Oyuk Tepe burnunu dolaşırsanız eğer, mis gibi çam kokusu eşliğinde denize gireceğiniz sakin koylar karşınıza çıkacak. Bir hayalet köy Kayaköy; Fethiye elbette merkezle sınırlı olan bir yer değil. Şehrin 8 km ilerisinde küçük bir Rum köyü olan Kayaköy bulunuyor. 14. yy'da kurulduğu sanılan köyün nüfusu mübadele sonrasında Yunanistan'a göç etmiş. Geriye ise bomboş köyleri kalmış. Dağın yamacında, yıkık dökük, ancak "Biz daha ölmedik" dercesine de ayakta olan yüzlerce ev. Hepsinin kapı ve pencereleri sökülmüş. Hepsinin içi boş. Biraz yorucu da olsa zirveye mutlaka çıkmalısınız, buna değer. Uzanan manzara her şeyi unutturacak. Kayaköy'ün o eşsiz panoramasını gördükten sonra, meydandaki kahvelerde soluklanmayı unutmayın. Ölüdeniz; Kayaköy'den Ölüdeniz'e çamlar arasından giden yolla ulaşıyorsunuz. Ölüdeniz, 3 km'lik uzun plajı, kumlara kadar inen çam ağaçlarıyla ve her an değişen gök mavisi rengiyle gerçekten dünyaca ünlü bir yer. Ölüdeniz, adı gibi sakin ve kıpırtısız. Dibinde tek bir yosun bile bulunmuyor. Adeta beyaz bir kumla örtülü. Suyun ve dibinde kumun kırdığı ışık turkuvaz bir renk veriyor Ölüdeniz'e. Böyle bir rengin içinde yüzmek inanılmaz bir keyif. Avrupa'nın en önemli yamaç paraşütü merkezi Babadağı ile de ünlü.

NASIL GİDİLİR?
İstanbul-Fethiye arası 850 kilometre, Ankara-Fethiye arası ise 650 kilometre. İstanbul'dan gelecek olanlar Muğla-Köyceğiz üzerinden gelebilirler. En yakın havaalanı olan Dalaman Havaalanı ise 55 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

NEREDE KALINIR?
Fethiye turizm açısından çok gelişmiş olduğu için konaklama seçenekleri de çok fazla. Kayaköy'de ev pansiyonculuğu yaygın. Yörede köy koşullarını yaşayarak, tarihsel bir atmosfer içinde sessiz sedasız bir tatil yapma imkanınız var. Fakat hemen yakınındaki Hisarönü ve Ovacık'ta da ekonomik fiyatlarla konaklayabilirsiniz. Kaya Apart: 0252 618 01 59, Selçuk Pansiyon: 0252 618 01 48, Village Garden Restaurant-Apart 0252 618 02 59, Parıltı Otel: 0 252 614 49 59.

NE YENİR?
Çalış Plajı'nın yanındaki alanda da et-balık restoranları mevcut. Paspatur çarşısı civarında ise ev yemekleri, kebap ve pide çeşidi sunan lokantalar bulunuyor. Burada Fethiye'nin en eski restoranlarından Meğri'de istediğiniz çeşit yemeği bulabilirsiniz. Eğer balık yemek istiyorsanız bir çok kimsenin yaptığı gibi balık halinden alacağınız balıkları hemen etrafında bulunan restoranlarda da pişirtebilirsiniz. Kayaköy'de köylü kadınlar genelde evlerinin önünde gözleme açıyorlar. Gözlemeler esmer undan, ıspanak, peynir, maydanoz ve çevreden toplanan çeşitli otlarla yapılıyor.