Defne kelliğe çare

Güzel kokusuyla bizi büyüleyen defne yaprağı yemeklere lezzet vermekle kalmıyor sağlığımıza da çok faydası dokunuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Şubat 2010 Güncelleme 01 Şubat 2010, 00:52
Defne kelliğe çare

İÇİNDEKİLER

Güzel kokulu defne Defnegiller familyasının Laurus cinsini oluşturan bitki türlerinin ortak adıdır. Defne, her zaman yeşil bir ağaçtır. Yazın ve kışın yaprağını dökmez. Aromatik bir bitki olan defnenin kokusu hoştur. Defne yaprağı, yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanıldığı gibi tıbbi etkileri de bulunmaktadır. Çay ve ilaç yapımında kullanılır. Ayrıca yapraklar çorba, balık, et gibi yemeklere koku vermek için de kullanılır. Yapraklarını dökmeyen ve siyah kabuklu ağaç olan defne ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz, Karadeniz'de yetişir. Yaprağı ve meyvesinin yağı ihraç edilir. Defnenin yaprakları ilaç ve kozmetik endüstrisinde kullanılmaktadır. Meyvelerinden elde edilen defne yağı antiseptik özelliğe sahiptir. Bu yağ;
Mikrop öldürücüdür
İdrar söktürücüdür
Terleticidir
Spazm çözücüdür
Ağrı kesici etkilere sahiptir.
Defne yapraklarıyla hazırlanan banyo adet öncesi gerginlik ve ağrılara, romatizma ağrılarına, kas yorgunluklarına iyi gelir. 3 avuç defne yaprağı, 1 litre kaynar suda 5 dakika kısık ateşte kaynatılır. Karışım ılık su dolu küvete eklenir. Bu şekilde yapacağınız 30 dakikalık bir banyo ağrılarınızın azalmasını sağlar.

DEFNE YAĞI AĞRILARI DİNDİRİR
Defne yağı defne ağacının zeytine benzeyen meyvesinden çıkarılır. Sabun saç ve cilt sağlığı için kullanılır. Defne yağı çok güçlü bir antioksidandır.
En çok saç dökülmesine karşı kullanılır. Saç tellerini güçlendirir. Kepeklenmeyi azaltır.
Romatizmal rahatsızlıklarda lokal olarak kullanılır.
Sedef ve egzamada kullanılan kremlerin içinde de bulunur.
Defne yağının spazm çözücü ve ağrı giderici etkisi bulunur.
Tüm yararlarına rağmen defne yağı alerjiye neden olabilir. Hamilelerin kullanması sakıncalıdır.

YAĞLI CİLTLERE BADEM MASKESİ
Papatya, ıhlamur çiçeği, lavanta, mürver ağacı çiçeği ve çam filiz uçlarından eşit miktarda alınıp karıştırılır. Bu karışımdan 2 çorba kaşığı alınıp 150 gr kaynar su içinde haşlanır. Bu haşlamaya badem içi (50 grama 1 çorba kaşığı gelecek şekilde) ilave edilip, haşlamaya devam edilir. Sonra haşlanmış terkibe 1 tatlı kaşığı un ve yarım tatlı kaşığı bal ilave edilir. Ilık vaziyette yüze sürülür. 30 dakika bekledikten sonra, önce sıcak sonra soğuk su ile yıkanmalıdır.

HAVUÇ BİN DERDE DEVA

Danimarka'da yapılan bir araştırma havucun içerdiği kimyasal bir maddenin bağırsak kanserini engelleyebileceğini göstermiştir. Akciğer kanserine karşı koruyucudur. Düşünme gücünü artırır unutkanlığı giderir. Taze sıkılmış havuç suyu, Alzheimer hastalığını önleyici özelliktedir. İçerdiği A vitaminiyle gözlere yararlıdır. Cinsel gücü artırır. Bağırsak sisteminin sağlıklı çalışmasında etkilidir.

YAŞLANDIKLARINDA BÖYLE OLACAKLAR


ÜNLÜLERİN İLK SEVGİLİLERİ

ÜNLÜLERİN BOYLARINI MERAK EDİYOR MUSUNUZ?

ÜNLÜLERİN BABA MESLEKLERİ

ESMER ÜNLÜLER