Adet dönemi şişkinlik

Adet dönemi öncesi meydana gelen şişkinliğin normalden önce oluşması premenstural sendrom olarak biliniyor. Ancak 20'li ve 30'lu yaşlarda daha sık görülen sendromun esas nedeni bilinmiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mart 2009 Güncelleme 14 Mart 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Merhaba, ben 35 yaşında bekar bir kadınım. Benim son aylarda adet dönemi 10 gün öncesi dönemde normalden fazla bir şişliğim oluyor. Bunun sebebi nedir?

Sorununuz premenstruel sendrom adı verilen duruma işaret ediyor. Adet gören kadınların tahminen yüzde 70 ile 90 kadarında bir tür premenstruel sendrom (PMS) bulunmaktadır. Bu problemlerin, 20'li, 30'lu yaşlarında olan kadınlarda daha fazla sıkıntı yaratması olasıdır; tekrarlamaya yatkındır. Ancak fiziki veya duygusal değişiklikler her adet döneminde daha fazla ya da daha az yoğunlukta olabilir. Birçok kadın için PMS'e dair bulgu ve belirtiler rahatsız edici olup adet döneminizde istenmeyen bir bölümdür. PMS'nin en sık görülen fiziki ve duygusal belirtileri şunlardır: Sıvı toplanması nedeniyle kilo artışı, karında gergin şişkinlik, memelerde hassasiyet, gerilim veya endişe, kederli ruh hali, ağlama nöbetleri, ruh halinde değişkenlik ve sinirlilik ya da öfke, iştahta değişiklik ve yeme isteği, eklem veya adale ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk. PMS'nin esas nedeni bilinmemektedir, ancak rahatsızlığa birkaç faktör etki edebilir. Hormonlardaki dönemsel değişiklikler önemli bir neden gibi görünmektedir, zira PMS'nin bulgu ve belirtileri hormonlardaki dalgalanmalarla değişmektedir. Bazı PMS belirtileri vitamin ve minerallerin yetersizliğine bağlanmıştır. Sıvı toplanmasına neden olan aşırı tuzlu yemek, ruh halinde ve enerji düzeyinizde bozukluklara neden olabilen alkol ve kafeinli içecekler tüketmek de PMS'ye katkıda bulunan faktörler olarak belirtilmiştir. PMS teşhisi koymak için özel herhangi bir fizik muayene bulgusu ya da laboratuar tetkiki bulunmamaktadır. Hekiminiz bir belirtiyi PMS'ye bağlıyabilir. Yemek yeme, egzersiz şeklinizi ve günlük hayata bakışınızı değiştirerek PMS belirtilerinizle başa çıkabilir ya da azaltabilirsiniz.

Adetimi geciktirmek istiyorum

3 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Önümüzdeki ay adetimi geciktirmek istiyorum. Geciktirici hap kullanabilir miyim?

Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız adet geciktirmek için geciktirici kullanmanıza gerek yok. Bir jinekoloji uzmanına başvurmanız gerekir. O size doğum kontrol hapının kutusu bittikten sonra ara vermeden kaç gün devam etmeniz konusunda bilgi verir. Hapı kesmeden kullanmak suretiyle adetinizi geciktirebilirsiniz.

İdrar sonrası boşalma

25 yaşında bir erkeğim. Ben büyük tuvaletimi yaptıktan sonra istemeden ufak bir boşalma olmaya başladı. 1-2 damla kadar oluyor. Bunun nedeni ne olabilir?

Düzenli bir seks yaşantınız yoksa veya haftada bir boşalma olmuyorsa meni kesesi içinde biriken meni, büyük abdest yapımı esnasında tazyikten dolayı dışarı atılır. Sizdeki durum budur. Herhangi bir hastalık belirtisi değildir.

Kanserli maskeler

31 yaşında bir çocuk annesi bir kadınım. Bir süredir göğsümde bir beze var. Çok büyük değil, doktora gittim, ultrason çektirdi ve takibe aldı. Bu durum ileride bir soruna neden olur mu?

Fibrokistik hastalıklar 30 yaşından sonra görülmeye başlar. Bu hastalıkları, meme kanseri gelişmesi için bir risk oluşturmaz. Ancak fibrokistik hastalıklar meme kanseri teşhisi konmasını güçleştirebilir. Fibrokistik hastalık saptanan hastada biyopsi ile parça alınarak inceleme gerekir. Fibrokistik teşhisi alan kadın, her ay adetinin bitiminde kendi kendini muayene etmelidir. Her yıl bir hekim tarafından muayene edilmelidir. Eğer risk faktörleri varsa, muayene 6 ayda bir yapılmalıdır. 40 yaş üzerinde ise her yıl ultrasonografi ve mamografi ile 40 yaş altında ise sadece ultrasonografi takip edilmelidir.

Hormon seviyesi çok önemli
Bende sertleşme sorunu vardı, sizin tavsiyeniz üzerine tahliller yaptırdım. Testesteron hormonum normalden düşük çıktı. Doktor tedaviye başladı. Bu tedavinin başarı oranı nedir?

Testesteron tedavisi, sadece kan tahlilleri sonucunda hormon düzeyi düşük olanlarda önerilir. Erkeklik gücünü artırmak için, normal hormon düzeyi olan biri gereksiz hormon alırsa, dışarıdan verilen, vücuttan salgılanan testesteron üretimini baskılayarak azaltır, sonra da durmasına neden olur. Buna bağlı olarak da testisler küçülür. Cinsel gücü sadece erkeklik hormonu belirlemez. Testesteron seviyesinin tespiti için kan testi yapılır. Eksik testesteronu yerine koymak için kullanılan testesteron ilaçları enjeksiyon, cilt içi, ağızdan tablet veya krem şeklinde kullanılır. Testosteron tedavisinin sadece cinsel fonksiyon üzerine değil, birçok organ da pozitif etkileri vardır. En bilinen yan etkisi hafif ya da orta derecede jinekomastidir. Testosteronun akne gelişimini artırıcı özelliği de vardır. Sıvı ve yağ-dışı vücut kitlesindeki artışa bağlı olarak, erkekte kilo artımı görülebilir. Her ne kadar testosteronun hipertansiyonu artırabilecek, periferik ödeme yol açabilecek hatta kalp yetmezliğini uyarabilecek şekilde sıvı retansiyonu yapacağı düşünülse de, bu güne kadar bildirilen çalışmalarda böyle bir etkisi bildirilmemiştir. Testosteron gece uykularında apne nöbetlerini de uyarabilir.