Mesane kanseri

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ekim 2009 Güncelleme 31 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Mesane kanseri, ürolojide en sık görülen kanser türlerindendir. Tüm kanserler içinde ise, insanda görülme sıklığında 6. sıradadır ve yüzde 4 oranında ölüm nedenidir. Erkeklerde kadınlardan 3 kat daha fazla görülür. En çok 55 ile 70 yaşları arasında görülür.

Nedenleri:

Sigara, mesane kanserinin en önemli nedenidir. Saptanan tüm mesane kanserlerinin yarısına sigara içmenin neden olduğu bilinmektedir. Sigara dumanındaki bazı maddeler akciğerlerden girer ve vücuttan dışarı idrar yoluyla atılır. Bu maddeler mesanede depolanan idrarın içinde bekler. Mesane duvarı bunların zararlı etkisine uzun süre maruz kalır. Ayrıca, solunum yoluyla alınan bazı kimyasal maddeler, sanayi boyaları veya zehirli atıklar da mesane kanserini tetikler. Risk gruplarındaki insanlar boya, organik kimya, metal, deri ve tekstil sanayilerinde çalışanlardır. Mesane içindeki sürekli zararlı etkiler kansere neden olabilir. Kronik idrar yolu iltihapları ve mesane taşları, çok nadir de olsa böyle bir etki yaparlar.

Belirtileri:
İdrarda kanama ve yanma en sık rastlanan belirtidir. Bu kana her zaman gözle görülecek kadar çok ve belirgin olmayabilir. Kanama hastalığın ilk başlarında genellikle bir kere olur ve bir süre başka belirti görülmez. Genellikle başlangıç kanamaları az miktardadır. İdrarda da çok az bir yanma olur hatta hiç ağrı olmaz. Sık idrara gitme, idrar yaparken yanma, idrar zorluğu, kasık ve karın ağrısı görülebilir. Aynı belirtiler idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek taşında da rastlanır. Bu yüzden hastalıkların hangisinin olduğunu ayırt etmek gerekir.

Teşhis:
İlk olarak ultrason yapılır. İdrardaki sitolojik incelemede kanser hücreleri aranır. Bunların sonucuna göre ileri tetkikler yapılır. Kesin tanı idrar yolu ve mesaneye sistoskopi denilen yöntemle bakılması ve biyopsi (parça) alınması ile konur.

YARIN: KANSER TEDAVİSİ