Limonlu Cheesecake

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ekim 2009 Güncelleme 23 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Hamur malzemesi:
Kepekli bisküvi
1 kahve fincanı tereyağı
1 çorba kaşığı toz şeker
Krema malzemesi:
3 yaprak jelatin
1 kutu krem peynir (200 gr)
1 kahve fincanı toz şeker
1 su bardağı krem şanti
1 limon kabuğu rendesi
1 limon suyu
2 yumurta

Bisküvileri ufalayın veya ezin. Tereyağını eritip şekeri ilave edin. Şeker eriyince yağlı karışımı bisküvilere ekleyip karıştırın. Hamur malzemesini 15 cm çapında bir çemberin içine yayın ve buzdolabında bekletin. Yaprak jelatinleri soğuk suda ıslatın. Bir kapta 1 kutu krem peynir ve toz şekeri çırpın. 2 yumurta sarısı ilave ederek tekrar çırpın. Krem şantiyi ekleyip karıştırın. Jelatinleri sudan çıkarın ve bir kaba alarak kısık ateşte eritin. Limon kabuğu rendesi ve limon suyunu ilave edin. Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını kar haline gelinceye kadar çırpın. Peynir karışımına önce jelatin limon karışımını sonra çırpılmış yumurta beyazlarını ekleyin. Bu karışımı hazırladığınız çemberin üzerine döküp 1-2 saat buzdolabında dinlendirin. Çemberi çıkarıp limon kabuğu rendesi ve limon dilimleriyle süsleyerek servis yapın.

* * *

Egzotik Tavuk Çorbası
1 lt tavuk suyu
150 gr haşlanmış tavuk göğsü
1 küçük soğan
Ceviz büyüklüğünde zencefil
4 çorba kaşığı soya yağı
1/2 demet maydanoz
2 çorba kaşığı soya sosu
2 yufka
1 havuç
1 sap pırasa
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber

Evde hazırlanmış tavuk suyunuz yoksa bunun yerine et suyu tabletlerini de kullanabilirsiniz. Tabletleri paketin üzerindeki tarife göre 1 lt tavuk suyu elde edebilecek biçimde hazırlayın. Soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Zencefili rendenin ince tarafı ile rendeleyin. Bir tencerede 1 tatlı kaşığı soya yağını kızdırıp soğan ve zencefili kavurun. Tavuk göğsünü çok küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozu ince ince kıyın. Bir kasede maydanoz, et ve 1-2 çorba kaşığı soya yağını karıştırıp soğanlı karışıma ilave edin. Tenceredeki karışımı soya sosu, tuz ve karabiberle tatlandırın. Yufkaları kareler halinde sekize bölün. Her bir kareye hazırladığınız soğanlı karışımdan doldurun. Karelerin kenarlarını su ile nemlendirin ve iç malzemeyi kapatacak şekilde birleştirip bükün. Büyük tencerede tuzlu su kaynatıp yufka bohçalarını 2-3 dakika kadar haşayın. Haşlanmış yufkaların suyunu süzün. Havucu ve pırasayı ince şeritler halinde doğrayıp, kalan soya yağında kavurun. Tavuk suyunu ekleyin. Soya sosu ve zeytinyağını ilave edin. Yufka bohçalarını ekleyip servis yapın.

* * *

Akdeniz Usulü Köfte
Kereviz yaprağı
1 adet kereviz
100 gr körpe havuç
2 kutu soyulmuş domates konservesi (800 gr)
7 yemek kaşığı zeytinyağı
200 gr arpacık soğanı
4 diş sarmısak
Tuz, karabiber
80 gr ceviz içi
80 gr kurutulmuş domates
2 dilim tost ekmeği
1/2 demet maydanoz
1 küçük demet fesleğen
4 adet ançuez fileto
500 gr dana kıyma
1 adet yumurta
5 yemek kaşığı sıvıyağ

Kereviz yapraklarını doğrayın. Havuç ve kerevizi ayıklayıp mutfak robotunda kıyın. Soyulmuş domatesleri süzüp suyunu bir kaba toplayın ve doğrayın. Soğanları kıyın. Soğanların yarısını, 2 diş ezilmiş sarmısağı, havucu, kerevizi ve domates parçalarını 4 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun. Domates suyunu ilave edin, tuz ve karabiber koyup 30 dakika hafif ateşte pişirin. Cevizleri doğrayın, kurutulmuş domatesleri kıyın. Kalan soğan, sarmısak ve cevizleri 3 yemek kaşığı zeytinyağında çevirin. Tost ekmeğini mutfak robotunda ufalayın. Maydanoz, fesleğen ve ançuezleri de incecik kıyın. Kıymayı yumurta, tost ekmeği, kurutulmuş domates, cevizli karışım, maydanoz, fesleğen ve ançuezleri yoğurun, yoğururken tuz ve karabiber ilave edin. Kıymalı karışımdan 16 köfte hazırlayın ve kızartın. Köfteleri sıcak domates sosunun üzerine koyun, üstlerine kereviz yaprakları serpiştirip servis yapın.