Psikolojik destek alın

Depresyonun nedenleri bazen uzun yıllara dayanır. Eğer depresyondaysanız mutlaka psikolojik destek alın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ekim 2009 Güncelleme 15 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

* 32 yaşında bir erkeğim. Son günlerde depresyonda olduğumu düşünüyorum. Bendeki belirtiler sosyal ilişkilerimde bir durgunluk, konsantrasyon bozukluğu, konuşma isteksizliği, iştahsızlık halleri, kilo alamama gibi şikayetlerim var. Bende cinsel isteksizlik de başladı. Ne yapmam gerekir?
Sizin durumunuz depresyon belirtilerine uyuyor, ancak bu durumun geçici mi yoksa bir ilaç tedavisi gerektirip gerektirmediğinin anlaşılabilmesi için daha ayrıntılı bilgi gerekiyor. Depresyon etkileri çok uzun süreler kendini gösterebildiği gibi yaşanılan günlük travmalardan kaynaklı olduğunda kısa süreli ve geçici olabilmektedir. Bu yüzden ne kadar zamandır bu belirtilerin var olduğunun bilinmesi önem taşımaktadır. O yüzden bir çözüm önerisi sunmak çok doğru olmayacaktır diye düşünüyorum. Bir psikiyatriste gitmenizi öneririm. Gittiğiniz hekime ne zamandan beri bu durumda olduğunuzu belirtmeniz çok iyi olur.

Stres en büyük etken
* 4 ay önce ilişkiye girerken, başarısız oldum. O günden beri de ilişkiye girmeye korkuyorum. Yine başarısız olacağım diye korkuyorum. Bana yardımcı olur musunuz?
Cinsel sorunların büyük çoğunluğu yaşanan stres faktörlerine bağlıdır. Birçok kişi bu tür sıkıntıları zaman zaman yaşamaktadır. Bir an önce bu konuda terapi almanı öneriyorum.

Nedeni bel fıtığı olabilir
* Cinsel isteğim azaldı. Sertleşmekte zorluk çekiyorum. 4 yıl önce bel fıtığı tanısı kondu. Ona bağlı olabilir mi?
Böyle bir ihtimal var, ama bu durum bel fıtığının şiddeti ile ilgilidir. Bel fıtığı ileri derecede olup da sinirsel kayıplara neden olursa sertleşme problemine neden olabilir.

Döllenme 36 saat içinde...
* Büyük tuvaletimi yaparken penisimden sperm şeklinde koyu bir sıvı geliyor. Genelde fazla zorladığım zaman çok katılaşmış beyaz bazen bulanık bir sıvı geliyor. Acaba bu normal mi, yoksa bir hastalık mı?
Bahsettiğiniz durum bel soğukluğu adı verilen hastalığa uyuyor. En kısa zamanda bir ürologa başvurmanızı öneriyorum.

* Bebek olması için erkeklerde bayanlardaki gibi dönemler var mı?
Erkeklerin sperm sayıları ayın her günü birbirine benzerdir ve bu nedenle döngüleri yoktur.

* Ters ilişkiye girildiğinde hamile kalınır mı?
Biyolojik olarak mümkün değil.

* Merhaba, korunmadan ilişki sonunda vajinada ne kadar sürede döllenme olur?
Kadın genital organında spermin ömrü 72 saattir, yumurtanın ömrü ise 24-36 saattir. Bu süreler içinde döllenme olur.

Geri akma normal
* 33 yaşında bir bayanım. 2 aylık evliyim, benim sorunum eşimle ilgili. Cinsel ilişkiye girdikten sonra spermleri benden geri akıyor. Acaba çocuk sahibi olmam için bu durum sorun olur mu? Yaşım gereği hemen anne olmak istiyorum. Ne yapmam lazım?
Cinsel ilişki sonrası meninin bir kısmının geri akması normaldir. Cinsel ilişki sonrası vajene boşalan meninin sıvılaşması ve hareketli spermlerin rahim ağzından geçebilmesi için ortalama yarım saatlik bir dinlenme süreci gebelik şansını artırır.

Sperm sıvısı azalırsa
* Normal sperm miktarı ne kadardır?
Miktarın azlığı veya çokluğu bir şey ifade eder mi? Normal bir boşalmada atılan sperm miktarı toplam 3-5 ml'dir. Bu sperm sıvısı 3-4 atımda çıkarılır. Bu sıvının içindeki sperm sayısı ancak mikroskopla sayılabilir. Sperm çokluğu diye bir şey yok. Miktar azalırsa araştırmak gerekir. Burada önemli olan hareketli sperm sayısıdır. Doğurganlık için baz alınan değer budur.

Kadının rolü yok
* Çocuğun cinsiyetinin belirlenmesinde kadın mı etkilidir, erkek mi?
Cinsiyeti sadece babadan gelen sperm (kromozomlar) belirler, kadınınrolü yoktur.

Hamile kalmanız imkansız
* Erkek arkadaşımla adet günümün 4. gününde ilişkiye girdik, arkadaşım içime boşaldı. İlişki sonrası ertesi gün hapı kullandım. Ama bu ay adet görmedim. Hamile kalma ihtimalim var mı?
Gerek ilişkiye girdiğiniz gün nedeniyle, gerekse 24 saat içerisinde ertesi gün hapı aldığınızdan gebe kalma ihtimaliniz yoktur.