Prostat ameliyatı iktidarsızlığa yol açar mı?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ekim 2009 Güncelleme 14 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

İyi huylu prostat büyümesi için yapılan ameliyatların geç dönemdeki sorunları, hasta için hayati bir tehlike taşımaz. Gündelik hayatını aksatacak, sosyal açıdan önemli ama tıbbi yönden korkulmayacak sorunlara yol açabilir. Bunlardan hastanın günlük yaşamı için en önemlisi iktidarsızlık problemidir. İktidarsızlık:
Prostat tedavisi sonrası sertleşme bozukluğu oluşması çok nadirdir. Buna neden olan aslında yüksek oranda psikolojik faktörlerdir:
Prostat büyümesinin ileri yaşlarda görülen bir hastalık olması nedeniyle, bu döneme gelerek yaşlanmış hatta ihtiyarlamış olduğu düşüncesi,
Üreme sisteminin bütünlüğünün bozulduğu ve bu durumda cinsel hayatın da bozulmuş olduğu endişesi,
Prostat alınınca vücudundan cinselliğe ait bir şey eksildiği hissi,
Meninin gelmemesinin veya miktarının azalmasının bir tıbbi bozukluk olduğu düşüncesi,
Meninin gelmemesinin cinselliğin keyfini kaçırdığı veya boşalma anının artık heyecan vermeyeceğini sanması,
Hastanın eşi de genelde yaşı icabı cinsel hayata zaten uzak kaldığı için, gerek böyle bir durumu bahane ederek gerekse gerçekten eşinin sağlığını düşündüğünden yeterli cinsel elektriği vermemesi. Anatomik ve fizyolojik olarak, iyi huylu prostat büyümesinin tedavisi ereksiyon kaybına yol açmaz. Yani aslında ameliyat peniste sertleşme bozukluğu yaratacak bir hasar yapmaz. Penisin içinde sertleşmeyi sağlayan kısım, idrar yolu ve prostat ile ilgisi olmayan bir konumdadır. İdrar yolu penisin alt tarafındaki borudan geçer. Sertleşme ise penisin üst ve yan taraflarındaki silindir şeklindeki yapılarla sağlanır. Bu dokuların içinin kanla dolarak büyümesi, penisin dikleşmesini ve sertleşmesini sağlar. Tedavi sırasında idrar yolunda yapılan işlemin sertleşmeyi sağlayan komşu dokulara zarar vermesi mümkün değildir. Aynı şekilde, penisin kan damarları ve sinirleri de ameliyat bölgesinden uzaktadır. Yine de yapılan araştırmalarda ameliyattan ameliyata değişen oranda iktidarsızlık görülmektedir. Açık prostat ameliyatında biraz daha sıktır. TUR ve lazer ameliyatlarında bu oran giderek düşer. Ameliyatsız mikrodalga prostat tedavisinde iktidarsızlık görülmez. Bir şekilde ameliyata bağlı olarak iktidarsızlık gelişmiş olsa bile, böyle durumlarda da yolun sonuna gelinmiş demek değildir. Basit haplar ve diğer metodlarla bu sorun rahatlıkla aşılabilir. Bu tedaviler yeterli olmasa bile, iktidarsızlığın kesin çözümü "mutluluk çubuğu" denilen penis protezi ile sağlanır. Sonuç olarak, tedavi sonrası görülen sertleşme problemlerinin çok büyük kısmında, yukarda bahsedilen psikolojik nedenler rol oynar. Hasta bunların bilincinde olursa, kafasının içindeki olumsuzlukları yenerek, cinsel hayatını ameliyat öncesindeki gibi devam ettirir. Burada konumuzun dışında olan şey, kötü huylu prostat hastalığı (kanser) ameliyatlarında, sertleşme bozukluğu yaşanması riskinin oldukça yüksek olduğudur. Bu iki hastalığı ve tedavilerini birbirine karıştırmamak gerekir.