Gözleyerek izleme

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ekim 2009 Güncelleme 13 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Aslında prostat kanseri çok hızlı ilerlemeyen bir kanserdir. Birçok hasta kanser harici bir nedenle hayatını kaybeder. Bu yüzden bazı hastaları hiç tedavi yapmadan gözlem altında tutmak yeterli olabilmektedir. Böylece gereksiz bir tedavi yükü altına girmemiş olurlar. Bu hastaların izlemleri sırasında hastalık ilerleme göstermeye ve hızlanmaya başlarsa, uygun tedavi başlanabilir. Sadece gözlenmeye uygun adaylar tümörün küçük olduğu ve kanserin saldırganlık derecesinin az olduğu hastalardır. Hastanın yaşının ileri olması veya eşlik eden başka ciddi hastalıkların bulunması da, hastayı kanser tedavisi ile fazladan sarsmamak için uygun bir gerekçedir. Bu durumlar dışında kalan hastaların hızla tedavi altına alınması gerekir. Hastalığın prostat dışına çıkmış olduğu durumlardaki tedavi, sadece prostat bölgesine yönelik olmaktan çıkar ve tüm vücudu kapsayacak bir şekile döner. Sistemik tedavi denilen bu yaklaşımda hormon veya ilaç tedavisi metodları vardır:

Hormonal Tedavi: Prostat kanserini besleyen hormon erkeklik hormonu olan testosterondur. Bu hormonun vücutta ortadan kaldırılması ile, kanseri kontrol altına alınabilir. Ayrıca hastalığın verdiği rahatsızlıkları da azaltır. Fakat bu tedavi maalesef hastalığı ortadan kaldırmaya yetmez. Hatta 2- 3 yıl sonra, kanser daha da saldırgan hücrelelre tekrar büyümeye başlayabilir. Bu yüzden hastaların yakın takip altında olmasında yarar vardır. Yine de özellikle ilk dönemlerinde bu tedavi çok yararlı olabilir. Hatırda tutulması gereken önemli bir konu, iktidarsızlık için alınan testosteron hormonunun prostat kanserini tetikleyebileceğidir. Hormon tedavisi, yumurtalıkların tehlikeli testesteron hormonunu salgılayan iç kısmının basit bir ameliyatla alınması şeklinde uygulanır. Bir seferde tedavi sağlayan bu seçenek daha kolay ve ucuzdur. Bunun haricinde, aylık veya üç aylık iğnelerle birlikte hergün düzenli alınan haplarla da hormon baskılaması yapılabilir.

Kemoterapi: Genellikle iyice ilerlemiş prostat kanseri hastalığında tercih edilir. Ciddi yan etkileri olabileceğinden ağır bir tedavi sayılır. Ayrıca, prostat kanseri kemiklere sıçrayarak ağrı yapıyorsa veya kemikler kırılma riski taşıyorsa, bu kemiklere ışın tedavisi ve veya özel ilaç tedavisi planlanır.