Kızlık zarı yenilenmez

Kızlık zarının kendini yenileme özelliği yoktur. Zar tamiratı ameliyatlarından sonra girilen ilişkide de biraz kan gelir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ekim 2009 Güncelleme 11 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

* Kızlık zarının kendini yenileyebilen bir özelliğe sahip olduğunu öğrendim. Benim kızlık zarımda da çok az bir yırtılma oldu. Cerrahi bir operasyona gerek kalmadan tekrar kendini yenileme ihtimali var mıdır?
Yenilendikten sonra ilişkiye girdiğimde kan gelebilir mi? Bu bilgiyi nereden aldınız bilmiyorum, ama bu yanlış bir bilgi. Kızlık zarının kendi kendini yenileme özelliği yoktur. Kızlık zarınızın durumunu görülmeden, yeni bir ilişkide kanayıp kanamayacağı ise önceden anlaşılması zor bir durumdur. Kızlık zarı tamiri ameliyatlarında kanama olur. Ama bunun da bir aldatmaca olduğunu unutmayın.

Sevişmeye odaklanın

* Eşimle ilişkiye gireceğim zaman ne kadar istekli olsamda sertleşme problemi yaşıyorum. Bazen de az da sertleşiyorum, ama o zaman da erken boşalma oluyor. Tedavisi var mı?
Sevişme sırasında sertleşme kayboluyor ve uzun zaman geri gelmiyorsa; cinsel açıdan yeterince uyarılmıyor olabilirsiniz. Sertleşmeyle ilgili gereksiz kaygılarınıza bağlı da olabilir. Eşler arasındaki uyum da cinsel hayatı oldukça etkiler. Sertleşme çoğu kez erkeğin özgüven eksikliğine bağlıdır. Çoğu zaman ön sevişmeyi uzatarak, sertleşmeyle değil sevişmeye odaklanarak, eşinizin ilişkiye daha aktif katılımını sağlayarak sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Mantar olabilir
* 23 yaşındayım. Vajinamdan süt renginde koyu kıvamlı akıntı geliyor. Ancak kötü kokulu değil. Adetlerim düzenli ve kanamam normal seviyede. Sebebi ne olabilir?
Anlattığınız akıntı fizyolojik akıntıya benziyor. Ancak bir mantar enfeksiyonu da olma ihtimali nedeniyle bir muayeneden geçmenizi öneririm.

Ciddi yan etkisi yok
* 15 yaşından beri spor yapıyorum. Bazen müsabakalar nedeni ile regl geciktirici haplar kullanmak zorunda kalıyorum. Bu hapların yan etkisi var mıdır?
Geciktirici ilaçlar, hekim önerisine göre kullanılır ve ciddi yan etkileri yoktur. Yılda en fazla iki kez kullanılabilir. Daha fazla kullanılması adet düzenini bozabilir.

Kayganlaştırıcı jel kullanın
* 25 yaşındayım, 9 aylık evliyim. Benim cinsel organım küçük, bu nedenle ilişki sırasında acı çekiyorum. Islanmakta ve zevk almada bir sorun yaşamıyorum. Ama eşim gireceği sırada canım çok acıyor, acıya bağlı olarak kendimi kasıyorum, o zaman canım daha da fazla yanıyor. Bu durum eşimi de beni de sıkıntıya sokuyor. Eşim jel kullanmamı öneriyor. Sizin fikrinizi almak istedim. Girişi kolaylaştıran ve kayganlığı artıran bu jellerin faydası olur mu?
Kadınların cinselliğe tam olarak adaptasyonu, bazen 2 yıl gibi uzun zaman alabilir. Cinsel ilişkide vajinanın yapısal özelliklerinden çok, kadının kendisini tümüyle gevşetmesi daha önemlidir. Bahsettiğiniz bu jelleri birçok eczanede bulabilirsiniz. Bunlardan faydalanabilirsiniz, ancak esas iş sizde bitiyor. Endişe etmeyin, bu durumu birçok kadın yaşıyor. Ben sizin sorununuzun zamanla kendiliğinden çözüleceğine inanıyorum. Lütfen o zamana kadar sevginizi canlı tutun ve ilişkiye girmekten çekinmeyin...

Hamilelik için bırakın
* Polikistik over sendromu hastasıyım. 15 yaşımdan beri adetlerim düzensiz oluyor. Doktorum bana bir ilaç başladı ve menopoza kadar bu ilacı hiç kesmeden kullanacaksın dedi. Bu hastalığın başka tedavi yöntemi yok mu?
Polikistik over sendromu için kullanılan ilaç, aynı zamanda doğum kontrol hapıdır. Bu hastalık için en çok tercih edilen tedavi budur. Gebe kaldığınızda da bu hastalıkta da gerileme olmaktadır. Eğer bir gün evlenip çocuk sahibi olmak istediğiniz dönemde, bu ilacı bırakmanız gerekecek.

Düzenli kontrol
* Menopoza girme yaşı kaç? Bu dönemi kolay atlatmak için ne yapabilirim?
Ülkemizde ortalama menopoza girme yaşı 47'dir. Düzenli egzersiz yapan, sigara içmeyen, uygun kilolarda olan bayanlar menopoza daha geç girerler. Menopoz yalnızca adet kanamalarının kesilmesidir ve doğal bir olaydır. Bu dönem için yapılacak en önemli davranış düzenli jinekolojik kontrollere gitmenizdir.

* Kız arkadaşımın vajinal bölgesinde üç-dört ay önce minik noktacık çıktı, şimdi sayısı sekize çıktı. Birazcık da büyüdü, et beni gibi oldu. Bu benlerin sebebi nedir?
Bahsettiğiniz durum genital siğil adı verilen ve HPV olarak anılan virüslerle enfeksiyon sonucu ortaya çıkmaktadır. Hemen bir jinekologa başvurmalısınız.