Acı hissetmedim

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ekim 2009 Güncelleme 09 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

* Ben 18 yaşındayım, sevgilimle sürtünme yoluyla ilişki yaşadık, yaklaşık yarım saat sonra kan geldi. O gün adetimin son günleriydi. Yine de kızlık zarımın patlamış olmasından korkuyorum. Sizce acı hissetmeden kızlık zarı bozulur mu?
Kızlık zarı genelde ilk ilişki ya da yabancı bir cisim (parmak veya muayene aletleri) girişi ile yırtılır ve az miktarda kanama meydana gelir. Bu yırtıklar birkaç gün içinde iyileşir ve bir daha kanama olmaz. Kızlık zarı aşırı esnek olanlarda veya zar üzerinde yapısal olarak az sayıda damar bulunması durumunda ilk cinsel ilişkide kanama gerçekleşmeyebilir. Bu durum yüzde 1-2 oranında görülür. Zarın yırtılması sırasında çoğunlukla ağrı olmaz. Çok nadir kadında ilk ilişki sırasında ciddi miktarda ağrı olur.

HASTALIKLAR BULAŞABİLİR
* Merhaba, sürekli yabancı uyruklu kadınlarla birlikte oluyorum. Bu ilişkilerde korunuyorum ama yine de cinsel yolla bulaşan bir hastalığım var mı diye korkuyorum. Kime bayşvurmalıyım?
Erkekte meni, kadında vajina sıvısı mikrop taşıyabildiği için cinsel yolla bulaşan hastalıklarda, en sık görülen bulaşma yolu korunmadan yaşanılan cinsel ilişkilerdir. Cinsel ilişkide bulunulan kişi sayısı arttıkça hastalık alma tehlikesi de artar. Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklara korunsanız dahi yakalanabilirsiniz. Teşhis için herhangi bir hekime başvurabilirsiniz, ancak çoğunlukla erkeklerin ürologa, kadınların jinekologa gitmesi önerilir. Hekiminiz sizden kan ve idrar tetkikleri isteyecektir.

EŞİM HEPATİT B TAŞIYICISI
* Merhaba, evlilik öncesi muayenede eşim hepatit B taşıyıcısı çıktı. Ben daha önce aşılanmıştım. Hastalığın bana veya doğacak çocuğumuza geçme ihtimali nedir?
Hepatit B virüsü ile oluşan karaciğer iltihabına Hepatit hastalığı denir. Hastalık hem cinsel yolla hem de kan yoluyla bulaşabilmektedir. Taşıyıcı anneden bebeğine de doğum esnasında bulaşabilir. Bu hastalıktan korunmanın en etkili korunma yolu aşılanmadır. Aşının koruyuculuğu yüzde 90-95'tir. Aşılama sonucunda oluşan istenen düzeyde antikor titresi elde edilirse koruyuculuk yüzde 100'e ulaşır. Aşılma hastanın karşı karşıya kaldığı risk durumuna göre farklı şekillerde uygulanır. Çoğunlukla 3-4 doz aşı yeterli olmaktadır. Ancak birçok hekim aşının 5-6 yıl aralıklarla tek doz olarak yenilenmesini önerir. Siz aşılı olduğunuza göre bir riskiniz görünmüyor. Ancak yine de antikor düzeyinize baktırarak, gerekirse tekrar aşılarınızı yaptırmanızda fayda var. Hastalık size bulaşmayacağı için doğuracağınız bebekte de hastalık olmaz. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda hepatit B virüsünün tüm vücut sıvılarında olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle doğacak çocuğu da hemen aşılama programına almakta fayda var.

NORMAL DEĞER YOK
* Merhaba, ilişki sırasında fazla sıvım oluyor, ıslaklığım çok oluyor. Bu sıvının böyle fazla olması normal mi?
Cinsel ilişki sırasında bartholin bezlerinden salgılanan sıvı, ilişkinin kolay yapılmasını, kayganlığı sağlayan normal bir sıvıdır. Bu bezlerden salgılanan sıvının bir normal değeri yoktur. Bu ıslaklık sizin ilişkinizde zevki azaltacak kadar çoksa, bir jinekologa başvurmanız gerekir.

DÖLLENME SÜRESİ 24-36 SAATTİR
* Merhaba, birleşme olduğunda eşimin içime boşaldığını anlayabilir miyiz? Bunu hissedebilir miyiz?
Erkekte boşalma anında, penis kökündeki kasların kasılması ile penisten meni fışkırır. Ortalama meni miktarı 1-6 ml arasında değişir. Dolayısıyla siz eşinizin içinize boşaldığını hissedebilirsiniz.

* Merhaba korunmadan ilişki sonunda vajinada ne kadar sürede döllenme olur?
Kadın genital organında spermin ömrü 72 saattir, yumurtanın ömrü ise 24- 36 saattir. Bu süreler içinde sperm ve yumurta karşılaşırsa döllenme meydana gelir.