Papiller kanser nasıl yayılır

Papiller kanser, boyundaki tiroid bezesinin çevresinde bulunan lenf bezelerine yayılır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Haziran 2009 Güncelleme 07 Haziran 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Papiller kanserler, lenf bezlerinden sonra kana geçip başta akciğer olmak üzere diğer dokulara yayılabilir. Bu hastaların ilk şikayeti boyunda şişliktir. Bu şişlik çoğunlukla kanserin yayıldığı lenf bezesidir. Folliküler kanserler ise başta kemikler olmak üzere uzaktaki diğer organ ve dokulara yayılır. Bu nedenle bu tür kanseri olan hastalar, çoğunlukla ilk önce bir kemik kırılması ile karşımıza gelir. Bu kırık iyi incelenirse ameliyatla oradan alınan parçada tiroid kanseri teşhisi konulup sonradan tiroid bezesindeki kanserin kaynağı tespit edilir.

Özel bir kanser: Medüller tiroid kanseri
Tiroidin medüller kanseri daha karmaşık, daha zor tetkik ve tedavi imkanları gerektiren bir kanser türüdür. Bu kanser, tiroidin C-hücrelerinden köken alır. Hormon sistemini ve kalsiyum metabolizmasını alt üst eden biyokimyasal maddeler üretir. Bu kanserlerde, hastanın kanında kalsitonin isimli bir hormonun düzeyi yükselir. Bu kanser sadece tiroid bezesinde olur bazen de böbreküstü bezesinde başka tümörlerle olabilir. Bu kanserlerde ailesel geçiş belirgindir. Bu nedenle medüller tiroid kanseri tanısı konulan hastaların aile bireyleri teker teker tetkik edilir. Genelde bir tümörün boyutu küçükse yayılma şansı azdır ve hastanın yaşama şansı yüksektir. Ancak, bu kuralın bazı tiroid kanserlerinde geçerli olmadığı son yıllarda anlaşılmaya başlandı. Çünkü tiroid bezesindeki küçük bir tümör (okült tümör) bazen uzağa yayılıp çok daha büyük bir kitle olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu nedenle ameliyatta tesadüfen ortaya çıkarılan küçük çaplı tiroid kanserleri ciddiye alınıp aynı büyük tümörler gibi radikal bir şekilde tedavi edilmelidir.

Biyopsi ile kanser tanısı

Tiroiddeki nodüle yapılan ince iğne aspirasyon biyopsisi ile kanserin hangi tür olduğu çoğunlukla saptanmaz. Örneğin papiller kanserler ince iğne biyopsisinde teşhis edilebilirken ince iğne aspirasyon biyopsisi folliküler kanser tanısı konulmaz. Folliküler kanser olduğu halde bunu ince iğne ile saptamak mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda ince iğne aspirasyon biyopsisinde 'kanser şüphesi' ameliyat için yeter bir kriter olarak kabul edilir. İnce iğne aspirasyon biyopsisi her nodüle ayrı ayrı yapılmalı.

Nodülü ciddiye alın!

Tiroid kanseri, tiroid bezesindeki bir nodülde bulunur. Tüm nodüllü hastaların yüzde 5'inde kanser çıkar. Bu nodüller içinde bulunan 'soğuk' nodüller ayrı incelenirse bunların yaklaşık yüzde 25'sinde kanser saptanır. Soğuk nodüllerde 'kireç oturmuş' alanlar var ise kanser çıkma ihtimali yüzde 30'a kadar yükselir.