B12 eksikliği sağlık sorunları beraberinde çağırıyor! Yaşam kalitenizi düşürüyor

B12 vitamini beden sağlığı ve sinir sistemi için önemli bir rol oynuyor.B12 vitamini eksikliği, sağlık sorunlarını çağırıyor. Dr. Muharrem İngeç, yorgunluk, unutkanlık ve depresyonun nedeni olduğunu söylüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ocak 2022 Güncelleme 17 Ocak 2022, 06:59
B12 eksikliği sağlık sorunları beraberinde çağırıyor! Yaşam kalitenizi düşürüyor

İÇİNDEKİLER

B12 vitamini, sinir sistemi ile beden sağlığının korunması açısından çok kritik görev görüyor. Eksikliğinde ise sağlık sorunları meydana getiriyor. Dr. Muharrem İngeç, B12 vitamini eksikliğinin dikkate alınması gerektiğini söylüyor:



50 YAŞ ÜSTÜ DÜZENLİ TEST
Tavuk, kırmızı et, balık, karaciğer, yumurta, süt, peynir ve yoğurt ile bazı sebze ve meyveler, suda çözünebilen özellikteki B12 vitamini bakımından zengindir. İnsan vücudunda yaklaşık 4 miligram kadar depolanabilen B12 vitaminin yaklaşık olarak yarısı karaciğerde depolanıyor. Vücutta eksik olduğu kan sayımıyla belirleniyor. İleri yaşta ortaya çıkma riski yüksek olduğu için 50 yaşından sonra düzenli kan testleri ile B12 seviyeleri takip edilmelidir.



KIZARIKLIK YAPABİLİR
B12 vitamini, diğer B vitaminlerinin aksine vücutta üretilememekte ve dışardan takviye olarak alınabilmektedir. B12 vitamininin damar yoluyla vücuda verilmesi, ağızdan alınan tabletlere göre daha etkili olmaktadır. Bazı durumlarda, dışarıdan B12 vitamini destek tedavilerinin yan etkileri de ortaya çıkabilir. Enjeksiyon bölgesinde kaşıntı ve kızarıklık, ishal, vücutta şişme hissi ve ağrı hafif yan etkilerdir. Düzensiz kalp atımı, ayaklarda şişme ve kas krampları ise enjeksiyonun ağır yan etkileri arasında yer alır ve vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmayı gerektirir.



RİSK GRUBUNDAKİLER
Vejetaryen ya da vegan tipi beslenme alışkanlığına sahip kişiler
Çölyak hastaları
Alkol ve uyuşturucu bağımlıları
Yetersiz ve beslenen çocuklar
Gebelik sürecinde olan anne adayları
İleri derece diyabet hastaları
65 yaş üzerindeki kişiler



BU BELİRTİLERE DİKKAT
Baş dönmesi ve kuvvet kaybı.
Çarpıntı ve nefes darlığı.
İştah kaybı, ishal veya kabızlık.
Aft olarak bilinen ağız içindeki yaralar, dilde kızarıklık ve çok sık kanayan diş etleri.
İleri yaşta adresleri ve bazı basit olguları hatırlayamama. Zihinsel yorgunluk ve kaygı bozukluğu.



Dr. Muharrem İngeç

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN