Ani baş dönmesi ve denge kaybı inmeyi işaret ediyor! Tedbirin almak için sağlık beslenmek gerekiyor

Ani baş dönmesi ve denge kaybı, inme işareti olabiliyor. Önlemek ise sağlıklı beslenmekten geçiyor. Uzm. Dr. Hikmet Dolu, “Tütün ve alkolü brıakın” diyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mayıs 2022 Güncelleme 13 Mayıs 2022, 06:59
Ani baş dönmesi ve denge kaybı inmeyi işaret ediyor! Tedbirin almak için sağlık beslenmek gerekiyor

İÇİNDEKİLER

İnme veya diğer adıyla felç, beyne giden hayati derecede önemli kan ve oksijen akışının ani bir şekilde kesilmesi veya azalmasıyla meydana geliyor. Beynin bir bölümüne iletilen kan akışının azaldığı ya da kesintiye uğradığı durumlarda felç kendini gösteriyor. Bu durumda beyin hücreleri dakikalar içinde hayatını kaybetmeye başlıyor. Erken müdahale, beyin hasarını ve diğer riskleri azaltıyor.



2 TÜRÜ VARDIR
Uzm. Dr. Hikmet Dolu, inmenin iskemik inme ve hemorajik inme olarak iki türü olduğunu belirterek, şunları söylüyor: İskemik inme, beynin kan damarlarındaki daralmadan veya tıkanmadan dolayı meydana gelmektedir. Hemorajik inme de beyindeki bir kan damarının yırtılması durumunda olur. Siz ya da çevrenizdeki bir kişi inme geçiriyorsa, semptomların başladığı ana dikkat etmek çok önemlidir. Konuşmakta ve diğer insanların söylediklerini anlamakta zorluk çekmek, yüz, kol ya da bacakta meydana gelen felç yahut uyuşma, ani olarak bir ya da iki gözde ortaya çıkan bulanıklık ya da karartılı görme yaşanılabilir. Kusma, baş dönmesi ya da bilinç kaybının eşlik edebileceği ani ve şiddetli baş ağrısı oluşabilir. Ani baş dönmesi ve denge kaybı yaşamak mümkündür.



KADINLARDA DAHA FAZLA
55 yaş üstündeki bireylerin, genç bireylere oranla felç geçirme ihtimali daha yüksektir. Erkeklerdeki felç ihtimali kadınlara kıyasla daha yüksek olsa da kadınlarda felçten dolayı gerçekleşen ölüm oranları erkeklere kıyasla daha fazladır. Yaşam tarzı, fazla kilolu veya obez olmak, fiziksel hareketsizlik, uyuşturucu kullanımı, yüksek tansiyon, sigara içimi veya pasif içicilik, yüksek kolesterol, diyabet, uyku apnesi, kalp yetmezliği, atriyal fibrilasyon gibi kardiyovasküler rahatsızlıklar, kişisel ya da ailevi inme öyküsü, kalp krizi inmeyi etkiler.



DİYABETİ ÖNLEYİN
İnmeye sebep olabilecek risk etkenlerinin farkında olmak, hekimin önerilerine uymak ve sağlıklı bir hayat tarzını benimsemek, hipertansiyonu kontrol etmek, kolesterol ve doymuş yağ miktarını düşürmek, tütün kullanımını bırakmak, sağlıklı kiloyu korumak, meyve ve sebzesi zengin bir diyet uygulamak, düzenli egzersiz yapmak, alkol kullanımını sınırlandırmak veya ortadan kaldırmak, diyabeti yönetmek inmeyi engellemek için atılabilecek en iyi adımlardır.



Uzm. Dr. Hikmet Dolu

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN