Ağrı ve şişkinlik şikayetine neden olan varis akciğer pıhtısına neden oluyor

Varis, görsel olarak başlayıp ağrı ve şişkinlik şikayetiyle devam ediyor. Kalp cerrahı Dr. Taner Şaşırtan, uyarıyor: Erken evrede ciddiye alınmayan varis, akciğer pıhtısına neden oluyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ağustos 2022 Güncelleme 19 Ağustos 2022, 06:55
Ağrı ve şişkinlik şikayetine neden olan varis akciğer pıhtısına neden oluyor

İÇİNDEKİLER

Birçok insanın ciddiye almadığı varisler, büyük tehlike yaratmaya devam ediyor. Deri altında mavi renkte, genişlemiş ve kıvrımlar yapmış olarak görülen varis, hem genetik hem de topuklu ayakkabı kullanımından dolayı kadınlarda daha çok görülüyor. Dr. Taner Şaşırtan, akciğer pıhtısına yol açabilen varisler hakkında uyarılarda bulunuyor. Erken teşhiste tedavi oranının fazla olduğuna dikkat çekiyor. Evresine ve şikâyetine göre tedavi yöntemlerinin olduğunu söylüyor.



HASTALARIN 3'TE 1'İNİ KAYBEDİYORUZ
Cilt altındaki damarların görünür hale gelmesiyle ortaya çıkan varisin önlemi alınmadığı takdirde ileriki süreçlerde hayati risk oluşturduğunun altını çizen Şaşırtan, "Akciğerine pıhtı atan hastaların 3'te 1'ini kaybediyoruz. Ani ölüm dediğimiz olaylar gelişebiliyor. Bazen nefes darlıkları oluşabiliyor. Ayrıca iyileşmeyen yaralar oluşmasına neden olabiliyor" diyor.



GENETİK YATKINLIK ETKEN OLUYOR
Varislerin yaşla değil de genetik yatkınlık ve yaşam biçimiyle alakalı olarak oluştuğundan bahseden Dr. Şaşırtan, kadınlarda bu durumla daha çok karşılaştıklarını söylüyor.



BELİRTİLERİ NELER
Bacaklarda ağrıların oluşması özellikle akşam saatleri
Aniden ayağı kalkıldığında bacaklarda karıncalanma görülmesi
Ciltte kabarıklık oluşması
Ciltte yanma hissi oluşması ve gece krampları
Deri altında görülen mavi renkteki kıvrımlar



TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Erken teşhiste tedavi şansının yüksek olduğu hastalık için farklı tedavi yöntemleri sunuluyor. Açık yaralarda uygulanan PRP yöntemi, çeşitli kremler, dış lazer ve iç lazer tedavileri, hastanın ultrason sonuçlarına göre değişen birçok tedavi yöntemi kullanılıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN