İşitme kaybı ve kulak çınlaması kireçlenmeye neden oluyor

İşitme kaybı ve kulak çınlaması, kireçlenmeye neden oluyor. Prof. Dr. Murat Topak, bu rahatsızlığın özellikle 20-35 yaşlarındaki insanlarda yaşandığını söylüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Şubat 2021 Güncelleme 26 Şubat 2021, 07:00
İşitme kaybı ve kulak çınlaması kireçlenmeye neden oluyor

İÇİNDEKİLER

Otoskleroz rahatsızlığı yani halk arasında "kulak kireçlenmesi" olanlarda işitme kaybı, kulak çınlaması ve daha az oranda olmak üzere baş dönmesi belirtileri görülebiliyor. Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Topak, tedavinin ancak protezle mümkün olduğunu ifade ediyor. Kulak kireçlenmesi rahatsızlığının tedavi edilmemesi durumunda hastada işitme kaybının artacağına dikkat çekiyor:

NEDENİ BULUNAMIYOR


Otoskleroz, iç kulağın kemik bölümünden ve üzengi kemikçiğinin tabanından kaynaklanıyor. Patolojinin boyutuna, aktivitesine ve etkilediği bölgenin yerine göre işitme ve denge fonksiyonlarını etkileyen kulak kemiğinin henüz nedeni ortaya konulamamış bir hastalığıdır. Hastalık sadece insanlarda oluştuğu için deneysel çalışmalar yapılamıyor.

KADINLARDA DAHA ÇOK


Kulak
kireçlenmesi rahatsızlığının toplumdan topluma değişmekle birlikte yüzde 0.3 ile yüzde 1 oranında görüldüğünü ifade eden Topak, "Otoskleroz, kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık iki kat daha fazla görülmekle birlikte en sık 20-35 yaşlar arasındaki bireylerde tespit ediliyor. Beyaz ırk dışında görülmesi çok nadir bir hastalık. Hastaların yüzde 60'ında aile öyküsü de oluyor" diye konuştu.