Coronavirüs akciğerleri vuruyor: Korunmamız için sağlıklı beslenmemiz gerekiyor

Covid-19, akciğerleri hedef alarak solunum sıkıntısına neden oluyor. Solunum sisteminin en önemli organlarından biri olan akciğerler, alınan oksijeni diğer organlara iletmekle görevlidir. Nefes almamızı sağlayan akciğerler kanın tüm vücudumuza temiz oksijen dağıtmasını sağlar. Akciğerimizin kendini yenileyebilmesi için akciğerimize iyi gelen besinler nelerdir? Diyetisyen Salih Gürel, işte o besinleri açıkladı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Şubat 2021 Güncelleme 24 Şubat 2021, 07:01
Coronavirüs akciğerleri vuruyor: Korunmamız için sağlıklı beslenmemiz gerekiyor

İÇİNDEKİLER

Covid-19, akciğerleri hedef alarak solunum sıkıntısına neden oluyor. Solunum sisteminin en önemli organlarından biri olan akciğerler, alınan oksijeni diğer organlara iletmekle görevlidir. Nefes almamızı sağlayan akciğerler kanın tüm vücudumuza temiz oksijen dağıtmasını sağlar. Akciğerimizin kendini yenileyebilmesi için akciğerimize iyi gelen besinler nelerdir? Diyetisyen Salih Gürel, işte o besinleri açıklıyor:

1- SARIMSAK
Doğal şifa kaynaklarından biri olan sarımsak, oldukça güçlü bir antioksidandır. Antioksidan özelliğinin yanı sıra içinde bulunan alisin kimyasalı ile akciğerlerin temizlenmesini sağlar. Alisin kimyasalı akciğerlerdeki mukusu temizler ve soğuk algınlığı gibi problemlere iyi gelir.

2- ZENCEFİL
Akciğerlerin temizlenmesi için ihtiyaç duyulan önemli besinlerden biri de zencefildir. Zencefil, akciğer için tehlike yaratabilecek toksin ve parçacıkları temizlemeye yardımcıdır.

3- ZERDEÇAL
Antioksidan ve anti-enflamatuar özelliği ile akciğer hücrelerindeki oksijen radikalini temizleme görevini üstlenir.

4- ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ
Kuvvetli bir antioksidan olan üzüm çekirdeği ya da ekstresi, vücudun ihtiyacı olan gereksinimi sağlayarak vücudun oluşturduğu serbest radikallerle savaşarak akciğerleri korur. Üzüm yerken bazı kişiler genellikle çekirdeklerini çıkarmak eğilimi gösterir. Oysaki özellikle siyah üzümün çekirdeği asıl sağlık kaynağıdır. Üzüm çekirdekleri ile tüketilmelidir.

5- OKALİPTÜS
Doğal antibiyotiklerden biri olan okaliptüs, içinde uçucu yağlar barındırmaktadır. Bu yağlar akciğer hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Okaliptüs yağında bulunan uçucu yağlar, akciğer enfeksiyonlarına karşı savaşır, tıkanıklığı açar, kan akışını arttırır ve şişliği azaltır.

6- KEKİK
İçerdiği eterli uçucu yağlar, göğüs tıkanıklığına karşı etkilidir. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabına karşıdır, antibakteriyel özelliği sayesinde bakteri oluşumunu önler.

7- KEÇİBOYNUZU
Akciğerlerin sağlıklı olması için ilk olarak toksinlerden arınması gerekmektedir. Keçiboynuzu, akciğerlerin toksinlerden arınmasını sağlayan kısacası detoks etkisi yaratan bir besindir. Akciğeri temizleyen ve kansere karşı koruyucu etkisi ile ön plana çıkan keçiboynuzu, su ile kaynatılarak tüketilebilir. Astım ve benzeri akciğer hastalıklarının iyileşme sürecinde de fayda gösterdiğine dair birçok çalışma mevcuttur.

8- SİYAH HAVUÇ
Öksürüğe iyi gelerek balgam söktürücü rol oynar. İçerisindeki vitamin- mineraller sayesinde güçlü antioksidanlardandır ve akciğer kanseri riskini azaltır.

9- ÖKSÜRÜK OTU
Balgam sökücüdür. C vitamini deposudur. Binlerce yıldır ciğerleri güçlendirmek için kullanılır. Astım, bronşit, öksürük gibi pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

10- TERE
Akciğerdeki tahribatı onaran bu bitki, aynı zamanda vücudun sigaranın etkilerinden temizlenmesine de yardım ediyor.