Doğru beslen hapı yutma

Hastalıklar sonucu kullanılan ilaçlar yanlış besin kombinleriyle yaşamı tehdit edebiliyor. Uzmanlar, hangi ilaçla hangi gıdaların tüketilmemesi gerektiğini anlatıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ekim 2020 Güncelleme 30 Ekim 2020, 07:02
Doğru beslen hapı yutma

İÇİNDEKİLER

İlaç kullanımı sırasında tüketilen besinlerin ilaçların etkisini azaltıcı veya arttırıcı etkileri olabiliyor. Uzmanlar, şunlara dikkat çekiyor.

GREYFURT SUYU
Fazla miktarda tüketimi (günde 1 litre ve üzeri) özellikle statin grubu kolesterol ilaçlarının bazılarının bağırsakta parçalanmasını geciktirerek kan seviyelerini arttırıyor. Bu da kas ağrıları, kas krampları ve kas erimesi gibi yan etkilerin artışına neden olabiliyor.

KAFEİN
Kahve, çay, kolalı içecekler, enerji içecekleri bazı soğuk algınlığı ilaçlarıyla beraber alınırsa sinirlilik, uykusuzluk, çarpıntı, kalp ritm bozukluğu, tansiyon yüksekliği, kabızlık, idrar artışı yapabiliyor.

SÜT ÜRÜNLERİ
Kemik erimesi, romatizma ilaçları, kalsiyum içeren bu tip gıdalar ve ilaçlardan 6 saat sonra alınmalıdır.

YEŞİL YAPRAKLI
Kan sulandırıcı warfarin (coumadin) adlı ilacın etkinliği bu gıdalardaki K vitamininin bloke edilmesiyle sağlandığı için bu gıdaların günlük tüketimi hep eşit miktarda tutulmalıdır.

BOL LİFLİ BESİNLER
Yulaf, kepekli ekmek gibi bol lifli besinler, bazı şeker ilaçları, guatr ilacı, penisilin, kalp ilacı gibi ilaçların emilimini bozabilir.