Hayatın tuz buz olmasın!

Her yıl aşırı tuz tüketimi nedeni ile 3 milyon insan hayatını kaybediyor. Prof. Dr. Osman Erk uyarıyor: Fazla tuz tüketenler Corona'yı daha ağır geçiriyor!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ekim 2020 Güncelleme 27 Ekim 2020, 06:58
Hayatın tuz buz olmasın!

İÇİNDEKİLER

Fazla tuz tüketimi hipertansiyon, böbrek yetersizliği, şişmanlık, kalp yetersizliği, koroner kalp hastalığı, inme, mide kanseri, kemik erimesi, multiple skleroz aktivasyonu ve katarakt gibi hastalıklara yol açmaktadır. Birçok çalışmada mide ve böbrek kanseri ile aşırı tuz tüketimi arasında pozitif bir ilişki saptanmıştır. Midede özellikle Helicobacter pylori'nin neden olduğu mide kanserlerinde tuz tüketiminin önemli rolü bulunmaktadır. Aşırı tuz tüketimi kemik erimesinin de önemli nedenleri arasında bulunmaktadır. Günlük tüketilen 2300 mg sodyum, idrarla yaklaşık 40 mg kalsiyum kaybına yol açarak negatif kalsiyum dengesine sebep olmaktadır. Yani kaybedilen kalsiyum miktarı alınan kalsiyumu geçmektedir. Diyetle alınan potasyum ise idrarla kalsiyum atılımını azaltır. Günde 10 gramdan fazla tuz tüketenler, az tüketenlere göre daha kiloludur. Tüketilen tuz miktarı ile obezite arasında paralel bir ilişki vardır. Dünya Sağlık Örgütü hipertansiyon, kalp yetersizliği, inme gibi hastalıklardan ölümleri azaltmak için çağrıda bulunmaktadır. 8-16 gram olan tuz tüketiminin 5-6 grama düşürülmesi ile en az 5 milyon kişinin hayatının kurtarılabileceği hesaplanmaktadır. Yüksek oranda tuz tüketimi çocuklarda ileride hipertansiyon gelişeceğinin göstergesidir. Bebeklik ve çocuk çağında tuz tüketiminin sınırlandırılması erişkin dönem hipertansiyon riskini azaltır.

EN FAZLA BU GIDALARDA VAR
Ekmek
Et ürünleri
Peynir
Hazır ürünler
Balık ürünleri
Cipsler ve atıştırmalıklar
Catering öğünleri
Restoran öğünleri
Çorbalar
Kahvaltılık gevrekler
Soslar ve baharatlar
Patates ürünleri...

Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği günlük tuz tüketim miktarı 6 gramdır.

Hasta ediyor
Fazla tuz, hipertansiyonun en önemli nedenlerinden biridir. Hipertansiyon ise damarlarda bulunan endotel hücrelerine zarar verir. Damar sağlığı bozulan hastalar, başta COVID-19 olmak üzere infeksiyon hastalıklarını ağır geçirir.

PROF.DR.OSMAN ERK'TEN KOVİD-19'U BİTİREN REÇETE
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL

YARIN: ŞEKER DERT ÇEKER

Fazla tuz tüketimi hipertansiyon, böbrek yetersizliği, şişmanlık, kalp yetersizliği, koroner kalp hastalığı, inme, mide kanseri, kemik erimesi, multiple skleroz aktivasyonu ve katarakt gibi hastalıklara yol açmaktadır. Birçok çalışmada mide ve böbrek kanseri ile aşırı tuz tüketimi arasında pozitif bir ilişki saptanmıştır. Midede özellikle Helicobacter pylori'nin neden olduğu mide kanserlerinde tuz tüketiminin önemli rolü bulunmaktadır. Aşırı tuz tüketimi kemik erimesinin de önemli nedenleri arasında bulunmaktadır. Günlük tüketilen 2300 mg sodyum, idrarla yaklaşık 40 mg kalsiyum kaybına yol açarak negatif kalsiyum dengesine sebep olmaktadır. Yani kaybedilen kalsiyum miktarı alınan kalsiyumu geçmektedir. Diyetle alınan potasyum ise idrarla kalsiyum atılımını azaltır. Günde 10 gramdan fazla tuz tüketenler, az tüketenlere göre daha kiloludur. Tüketilen tuz miktarı ile obezite arasında paralel bir ilişki vardır. Dünya Sağlık Örgütü hipertansiyon, kalp yetersizliği, inme gibi hastalıklardan ölümleri azaltmak için çağrıda bulunmaktadır. 8-16 gram olan tuz tüketiminin 5-6 grama düşürülmesi ile en az 5 milyon kişinin hayatının kurtarılabileceği hesaplanmaktadır. Yüksek oranda tuz tüketimi çocuklarda ileride hipertansiyon gelişeceğinin göstergesidir. Bebeklik ve çocuk çağında tuz tüketiminin sınırlandırılması erişkin dönem hipertansiyon riskini azaltır.

EN FAZLA BU GIDALARDA VAR
Ekmek
Et ürünleri
Peynir
Hazır ürünler
Balık ürünleri
Cipsler ve atıştırmalıklar
Catering öğünleri
Restoran öğünleri
Çorbalar
Kahvaltılık gevrekler
Soslar ve baharatlar
Patates ürünleri...

Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği günlük tuz tüketim miktarı 6 gramdır.

Hasta ediyor
Fazla tuz, hipertansiyonun en önemli nedenlerinden biridir. Hipertansiyon ise damarlarda bulunan endotel hücrelerine zarar verir. Damar sağlığı bozulan hastalar, başta COVID-19 olmak üzere infeksiyon hastalıklarını ağır geçirir.

PROF.DR.OSMAN ERK'TEN KOVİD-19'U BİTİREN REÇETE
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL

YARIN: ŞEKER DERT ÇEKER