Zamanı durdurun

Tansiyon, diyabet ve kalp-damar hastalıkları 65 yaş üstünü tehdit ediyor. Uzmanlar, sağlıklı yaşamın sırrını açıklıyor: Düzenli egzersiz yapın, fazla kiloları atın, tuzu ve şekeri azaltın...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Ekim 2020 Güncelleme 12 Ekim 2020, 06:59
Zamanı durdurun

İÇİNDEKİLER

İyileşen yaşam koşulları, insan ömrünü uzatıyor. Ancak bu kez de yaşlılarda görülen hastalıklarda artış yaşanıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ, yaşla birlikte insanların birden fazla hastalıkla mücadele ettiğini belirtiyor. Araştırmalar, 65 yaşın üzerindeki her 7 kişiden birinde en az 4 hastalık bulunduğunu gösteriyor. Prof. Dr. Berrin Karadağ, ileri yaşlarda görülen yüksek tansiyon, diyabet ve kalp damar rahatsızlıkları ile tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaşıyor...

YÜKSEK TANSİYON
Uzun dönemde damarlara ve böbrek, göz, kalp gibi diğer organlara hasar verir. Yağlı beslenme, hareketsizlik, tuz, sigara ve fazla kilo, yüksek tansiyona yol açar. Bu hastalık, başın arka kısmında oluşan ağrı, burun kanaması, yorgunluk gibi şikayetlere neden olur. Hastaların yaşam tarzını değiştirmesi, tuzdan kaçınması, kilo vermesi önerilir.

KALP VE DAMAR HASTALIKLARI
Yaşlanma, bu hastalık için en büyük risk faktörüdür. Yüksek tansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği, ailesel kalp hastalığı ve sigara kullanım öyküsü olanlarda daha sık görülür. Genellikle göğüsün sol kısmında, yumruk veya avuç içi büyüklüğü bir alanda baskı ile belirti verir. Ağrı çeneye, sol kola ve mide kısmına yansır.Pankreasın yeterince çalışamamasından kaynaklanır. Ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, bol su içme ve halsizlik şikayetlerine yol açar. Tedavi edilmemesi halinde birçok organda hasar, kalp krizi, böbrek yetersizliği ve buna bağlı olarak diyaliz ihtiyacı, görme kaybı, ayak yaralarına neden olur. Uygun beslenme, diyet, şekerli gıdaların azaltılması, kilo verme, spor yapma, hastalığın tedavisinde önemli rol oynar.

Genç kalma sırları
30'lu
yaşlardan itibaren hiçbir şikayetiniz yokken bile sağlık kontrollerinizi düzenli şekilde yaptırın.
Kilo almayın, ideal kilonuzu koruyun ve düzenli beslenin.
Yürüyüşleri ve dengeli egzersizleri hayatınıza ekleyin.
Sigara ve alkolden uzak durun.
Zihninizi aktif tutun. Hobiler edinmek ve özellikle de yabancı dil, teknolojinin yeni gelişimlerine ayak uydurmakla zihnimizi pırıl pırıl aydınlık tutabiliriz.
Gençlerle iletişim halinde olun. Bu durum, karşılıklı alışveriş ve hatta eğlenceli bir yaş almayı da sunar.