Sahtekarlar sütsüz peynir bile üretmiş! Karaciğere zarar veren o maddeyi kullanmışlar...

Gıda hilecilerinin en çok taklit ve tağşiş yaptıkları ürünler arasında süt ve süt ürünleri ön sıralarda yer alırken, başvurulan metodlar hayret uyandırıyor. Prof. Dr. Harun Uysal, kazein, süt tozu, margarin ve suyu harmanlamak suretiyle 'sütsüz peynir' yapıldığını belirterek, tüketicilerin bu farkı etiketi iyi kontrol ederek anlayabileceğini söyledi. Çiğ sütte en yaygın hilenin 'kostik' maddesi olduğuna işaret eden Uysal, "Süt kesilmesini önlemek için kostik atıyorlar. En basit hile bu. Kostik direkt karaciğere zarar veren bir madde" dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ocak 2020 Güncelleme 18 Ocak 2020, 08:00
Sahtekarlar sütsüz peynir bile üretmiş! Karaciğere zarar veren o maddeyi kullanmışlar...

İÇİNDEKİLER



Gıda
hilecilerinin en çok taklit ve tağşiş yaptıkları ürünler arasında süt ve süt ürünleri ön sıralarda yer alırken, başvurulan metodlar hayret uyandırıyor. Prof. Dr. Harun Uysal, kazein, süt tozu, margarin ve suyu harmanlamak suretiyle 'sütsüz peynir' yapıldığını belirterek, tüketicilerin bu farkı etiketi iyi kontrol ederek anlayabileceğini söyledi.

Çiğ sütte en yaygın hilenin 'kostik' maddesi olduğuna işaret eden Uysal, "Süt kesilmesini önlemek için kostik atıyorlar. En basit hile bu. Kostik direkt karaciğere zarar veren bir madde" dedi.



Uzmanlar, gıdadaki diğer bazı hileleri de şöyle sıralıyor:

● Bozulmuş süte karbonat karıştırılıyor.

● Yoğurdun daha kıvamlı, sert olması için içerisine un, nişasta, jelatin, pektin ilave ediliyor.


● Bozulmuş kaşar peynirleri eritilerek tekrar peynire katılıyor. Yada krem peynir oluyor.

● Ete ve tavuğa enjekte edilen suyla hem ağırlığı hem de kütlesi artıyor ayrıca daha uzun süre bozulmadan kalması sağlanıyor. Et pişirilince suyu buharlaşıyor ve büzüşüyor.


HİLECİLER KALP KRİZİNE DAVETİYE ÇIKARIYOR
Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu,
insan sağlığını tehlikeye sokacak gıdaları üretenlere, ithal edenlere ya da piyasaya sunan gıda işletmecilerine hapis cezası verilmesini desteklediklerini belirterek, "Gazlı içecek ya da çikolata alıyorsunuz kalp krizine neden olabilecek ilaç etkin maddesi çıkıyor. Hakiki bal diye alıyorsunuz glikoz şurubu çıkıyor. Çay ya da baharat diye alıyorsunuz boya çıkıyor" dedi.