Yanlış fırça dişleri döker! Diş fırçası hangi sıklıkta değiştirilmelidir?

Ağız sağlığı ihmale gelmiyor. Diş Hekimi Zafer Kazak, diş ve diş eti sağlığıyla ilgili önemli bilgiler veriyor. Diş fırçalarının en az 3 ayda bir değiştirilmesini öneriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Eylül 2019 Güncelleme 26 Eylül 2019, 07:56
Yanlış fırça dişleri döker! Diş fırçası hangi sıklıkta değiştirilmelidir?

İÇİNDEKİLER

Ağız sağlığı ihmale gelmiyor. Diş Hekimi Zafer Kazak, diş ve diş eti sağlığıyla ilgili önemli bilgiler veriyor. Diş fırçalarının en az 3 ayda bir değiştirilmesini öneriyor. "Fırçanıza karşıdan ve yandan baktığınızda fırça kıllarında açılma görüyorsanız fırçanızı değiştirme vaktiniz gelmiştir" bilgisini paylaşıyor. Diş eti çekilmesinin, yanlış diş macunu ve fırçası kullanımı, asitli gıdaların sık kullanımı gibi nedenlerle oluştuğunu sözlerine ekliyor.


PROSTATIN YAŞI 50
Prostat,
erkeklerin en korktuğu sağlık sorunlarının başında geliyor. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Öge, bu hastalığın yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıktığını belirtiyor. İnsan ömrünün uzamasının bir sonucu olarak prostat hastalığının sık görüldüğünü belirten Doç. Dr. Öge, düzenli kontrolün önemine dikkat çekiyor. "Yeterince uzun yaşarsa tüm erkeklerde prostat kanseri gelişebilir. Ancak 50 yaşından sonra yılda bir prostat kontrolünü düzenli yaptıran bir erkeğin prostat kanserinden ölme risk neredeyse yoktur" diyor. Yılda bir kez yapılacak kontrollerin prostat riskini azalttığını belirtiyor.


KALBİN DOKTORU FINDIK
Kalp
hastalıkları, hayatı tehdit ediyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Hamidi; sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve düzenli uyku ile kalbi korumanın mümkün olduğunu söylüyor. "Yeterince uyuyamayan insanlar obezite, yüksek tansiyon, kalp krizi, diyabet ve depresyon riski taşır. Çoğu yetişkin her gece 7 ila 9 saat uykuya ihtiyaç duyar" diyor. Kalp sağlığı için beslenme önerilerinde de bulunan Dr. Hamidi, şöyle devam ediyor: "Paketlenmiş yiyecek, cips ve kurabiye yerine avokado, fındık, zeytin ve zeytinyağı tüketin."

SEVGİLİ TARÇIN
Güzel
kokusu ile herkesin sevdiği tarçın, afrodizyak etkisiyle dikkat çekiyor. Çiftlerin cinsel sorunlarını bitiriyor. Mutluluk veriyor. Sperm kalitesini artırıp çocuk sahibi olmayı kolaylaştırıyor. Diğer faydaları şöyle sıralanıyor:
Kolesterolü düşürür.
Kalp krizi riskini azaltır ve kalp hastalıklarına karşı korur.
Kan, lenf ve kolon kanserine karşı etkilidir.
Diş ağrısını keser.
Öksürüğe iyi gelir.
Kanı temizler


SAĞLIĞA BİR SARIMSAK
Aromalarıyla
yemeklere lezzet katan soğan ve sarımsak, sağlığı da koruyor. Nutrition and Cancer dergisinde yayınlanan çalışmaya göre soğan ve sarımsak içerdiği kimyasallar sayesinde göğüs kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Kolesterolü düşüren bu mucize ikili, felç ve kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Kan şekerini dengeliyor. Bağırsaklardaki iltihabı temizliyor. Kemikleri güçlendiriyor. Öksürüğü hafifleten soğan ve sarımsak, sindirimi hızlandırıyor kabızlığı da engelliyor.

UNUTKANLIĞI BİTTERİN
Bitter çikolata, sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Kan şekerini dengeleyen bu lezzet, diyabete karşı koruyor. Mutluluk veren bitter çikolata, zayıflatıyor. Beyin hücrelerini güçlendiriyor.

KANSIZLIĞIN İLACI ENGİNAR
Besleyici içeriği sayesinde enginar, kolesterolü düşürüyor. Sindirimi hızlandırıyor ve kabızlığı engelliyor. Yüksek kolesterolden kaynaklanan felç riskini azaltıyor. Kanserden koruyor. Gençleştiriyor.

YABANA ATMAYIN
Antioksidan deposu yaban mersini, kan damarlarını koruyor. Yüksek tansiyonu düşürüyor. Diyabet riskini azaltıyor. İdrar yolu enfeksiyonlarına ilaç etkisi gösteriyor. Tok tutuyor ve zayıflatıyor.

KOLESTROLE LEBLEBİ ETKİSİ
Kalsiyum deposu leblebi, kemikleri güçlendiriyor. Tok tutuyor ve bu sayede kilo vermeye yardımcı oluyor. Cildi besleyen, kırışıklıkların oluşumunu geciktiren leblebi, kolesterolü düşürüyor.