Vejetaryen diyeti ve obezitede büyük tehlike!

Yetersiz beslenme, vücutta vitamin eksikliğine neden oluyor. Göz Doktoru Op. Dr. Ömer Takeş, bu eksikliğin en çok gözlere zarar verdiğini belirtiyor. Vejetaryen diyeti ve obezitenin görme kayıpları riskini artırdığını söylüyor. İşte haberin detayları ve Takvim Gazetesi’nin 24 Eylül 2019 tarihli Sağlık sayfalarından derlediğimiz haberler…

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2019 Güncelleme 24 Eylül 2019, 07:58
Vejetaryen diyeti ve obezitede büyük tehlike!

İÇİNDEKİLER

Yetersiz beslenme, vücutta vitamin eksikliğine neden oluyor. Göz Doktoru Op. Dr. Ömer Takeş, bu eksikliğin en çok gözlere zarar verdiğini belirtiyor. Vejetaryen diyeti ve obezitenin görme kayıpları riskini artırdığını söylüyor. "A vitamini içeren domates, marul, kuşkonmaz, havuç, ıspanak, maydanoz, kereviz, portakal ve erik gözleri besler. Maydanoz, yeşil biber ve brokolideki C vitamini ise katarakt riskini azaltır" diyor.

AKLIMI SEVEYIM!
İnsan hayatının uzamasıyla birlikte, nörolojik hastalıkların görülme sıklığı da artıyor. Bunların başında, Alzheimer ve demans geliyor. Uzman Diyetisyen Elif Demircan, Alzheimer'dan korunmada besinlerin gücüne dikkat çekiyor. Antioksidan, E ve C vitaminlerinden zengin beslenilmesini öneriyor. Şöyle devam ediyor: "Domates, karnabahar, çilek, havuç gibi sebze ve meyveler tüketilmeli. Brüksel lahanası ve ıspanak da beyin hücrelerini besler."

PAKET PAKET ŞEKER
Diyabet
yani şeker hastalığı adeta bir salgın gibi yayılıyor. Hemeopati Uzmanı Dr. Levent Buda, paketli gıdaların bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olduğunu söylüyor. "Bu gıdaların içinde ne kadar glikoz şurubu var belli değil. Glikoz şurubu demek, şeker demek. Daha fazla şeker, pankreası yorduğu için diyabete neden olur" uyarısında bulunuyor.

KURUYAN CİLT ÇABUK YAŞLANIR
Cilt, dış etkenlere daha fazla maruz kalıyor. Çevresel faktörler ilk önce deriyi olumsuz etkiliyor. Cildin hızlı yaşlanmasına neden oluyor. Dermatoloji Uzmanı Ata Nejat Ertek; hava kirliliği, sigara ve bazı hormonal faktörlerin yaşlanma sürecini hızlandırdığını söylüyor. 30'lu yaşlardan sonra cildin nem kaybı yaşadığını belirtiyor. "Cilt daha hızla nem kaybeder, cildin elastikiyeti ve canlılığı kaybolur. Cildin parlaklığı azalır. Derinin alt tabakasında kollajen miktarının azalması deride sarkma, ince ve derin kırışıklıkların oluşumuna yol açar" diyor.


KARABUĞDAY MUCİZESİ
Greçka olarak bilinen bir bitkinin tohumları olan karabuğday; magnezyum, demir ve fosfat içeriyor. Uzun süre tok tutuyor ve kabızlık sorununu bitiriyor. Sağlığa olan faydaları şöyle sıralanıyor:
Tansiyonu dengeler.
Damarları temizler.
Glüten içermediği için bağırsak dostudur.
Kansızlık ve kalp için çok faydalıdır.
Kolon ve meme kanseri riskini azaltır.
Karaciğeri besler.

GUATRA DENİZ BÖRÜLCESİ
Denizdeki
tüm mineralleri kendi bünyesinde barındıran deniz börülcesi, sağlık açısından da pek çok hastalığa fayda sağlıyor. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde tiroidin çalışmasını düzenliyor ve guatr hastalığına iyi geliyor. İdrar yollarını ve sindirim sistemini temizliyor. Lif deposu börülce kabızlığı bitiriyor.

ROMATİZMAYA ZENCEFİL
Hazımsızlığa ve mide şişkinliğine fayda sağlayan zencefil sağlığı koruyor. Mide ağrısı ve bulantısını dindiriyor. Sindirimi hızlandıran, ishali önleyen zencefil kalp ve damar sağlığını destekliyor. Kolesterolü düşürüyor. Romatizma ağrılarını dindiriyor.

EGZAMAYA KURU KAYISI
Demir içeriği yüksek olan kuru kayısı, kansızlığı bitirir. Lifli yapısı sayesinde sindirimi hızlandırır ve kabızlığı engeller. Yüksek tansiyonu düşürür. Göz hastalıklarını önler. Egzama şikayetlerini azaltır.

DİŞ AĞRISINA ÇÖREK OTU
Her derde deva olan çörek otu yağı, kolesterolü düşürür. Mide ağrısını dindirir. Kansere karşı koruma sağlar. Saçları besler ve dökülmeyi durdurur. Diş ağrısını hafifletir.

MİDE DOSTU YER FISTIĞI
İçerdiği A, C ve E vitaminleri sayesinde yer fıstığı, kolon kanseri riskini azaltır. Alzheimer'dan korur. Safra taşı oluşumunu engeller. Kolesterolü düşüren fıstık, mide kanserinden korur.