Tansiyon ömür kısaltır

Toplumda en sık görülen kronik hastalıkların başında tansiyon geliyor. VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, özellikle yetişkinleri tehdit eden tansiyon hastalığına karşı uyarıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Eylül 2019 Güncelleme 21 Eylül 2019, 08:01
Tansiyon ömür kısaltır

İÇİNDEKİLER

Toplumda en sık görülen kronik hastalıkların başında tansiyon geliyor. VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, özellikle yetişkinleri tehdit eden tansiyon hastalığına karşı uyarıyor. Şu bilgileri veriyor:
Tansiyon nedir? Hayatta ne gibi tehlikelere neden olur?
Tansiyon hastalığı erişkin nüfusun yüzde 25'ini etkiler. Hipertansiyon, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin önemli bir sebebidir. Hastalığın uygun önlem ve tedavisi bu ölümleri etkili bir şekilde azaltır.
Tansiyonda hangi tedavi yöntemleri uygulanır?
Etkili tedavi koşullarından biri, hipertansiyonun nedenini saptayıp nedene yönelik tedavi planlamasıdır. Hipertansiyonun yüzde 90 nedeni bilinmez, yüzde 10 nedeni böbreküstü bezi hipertansiyonuna bağlı gelişir. Böbreküstü bezi başlıca 3 çeşit hormon salgılamaktadır. Bu hormonlardan birinin aşırı salgılanmasının söz konusu olduğu hastalıklarda böbreküstü bezi hipertansiyonu gelişir. Böyle hastalarda uygun ilaç tedavisi ile kan basıncı daha az ilaçla ve daha kolay kontrol altına alınabilmektedir. Ayrıca, uygun hastalarda aşırı çalışan böbreküstü bezinin cerrahi olarak çıkarılmasıyla hastaların çoğunda hipertansiyon düzelir ve ilaç tedavisine gerek kalmaz.
Tansiyon, hangi şikayetlere neden olur?
Ataklar halinde tansiyonda ani yükselme ve düşmesi olanlar, üç adet veya daha fazla ilaca rağmen tansiyonu kontrol altında olmayanlar, aile bireylerinde tansiyon hikayesi olanlar, böbreküstü bezinde kitlesi olanlar, kan potasyum düzeyi düşük olanlar, gebelik, anjiografi sırasında hipertansif atak ve açıklanamayan şok hikayesi olanlar, hipertansiyonun genç yaşlarda (20 yaş öncesi) başlaması, hipertansiyonun ileri yaşlarda (50 yaş üstü) başlaması, deride çürükler ve mor çatlaklar olanların vakit kaybetmeden bir uzmanına başvurması gereklidir.